pixel

„Енергийна дъга“ в Белгия произвежда 50 000 KWh на година

соларни клетки

Източник: greentech.bg

„Енергийната дъга“ или „енергийната арка“, изградена в района на Тиенен, Белгия, всъщност е седалището на фирмата Photovoltech, един от най-важните производители на поликристални силициеви соларни клетки в Европа. Студио AST77 е проектирало емблематичната сграда, която произвежда невероятните 50 000 KWh на година благодарение на мощната извита фасада, направени от стотици фотоволтаични клетки.

Построено през 2007 г., седалището на Photovoltech се превърна в икона за иновациите в рамките на фламандския град Тиенен. Сградата-скулптура има арка, която генерира енергия, „украсена“ с 280 фотоволтаични панела. Дъгата е направена с инженерингова прецизност и внимание към детайла, като са взети предвид силните ветрове и почвените характеристики, но също така с максимално възползване от силата на слънцето.

Арката използва сегмент от елипса, за да поддържа фотоволтаичните панели, които стоят на галванизирани метални колони върху бетонни пилоти, закотвени в земята. Освен че генерира 50 000 KWh на година, извитата фасада на сградата отразява промените в небето над Белгия. „Енергийната дъга“ всъщност е първото електрическо устройство на компанията за фотоволтаични системи – и е построена върху собствената им сграда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: