pixel

Новите жилища с ръст, размерите им – също

пазар

Източник: trud.bg

За първи път от 2009 г. насам в България са отбелязани три поредни тримесечия с ръст на новопостроените жилища. Това сочат предварителните данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2012 г., разпространени вчера.

Жилищните сгради, снабдили се с акт 16 през последните три месеца на м.г., са 692. Това е с 21,6% по-малко от последното тримесечие на 2011 г., но с 16% повече от предходното тримесечие на 2012 г. и с 33% повече от въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на 2012 г.

Най-голям брой нови жилищни сгради през последните три месеца на м.г. са въведени в експлоатация във Варна – 132, следвани от Бургас с 95 сгради и столицата с 80 сгради. Броят на жилищата в тези сгради има идентичен ръст на този на сградите и той също расте непрекъснато през последните няколко тримесечия.

Според данните на статистиката общата полезна площ на новопостроените и въведени в експлоатация през четвъртото тримесечие на 2012 г. жилища е 238,3 хил. квадратни метра. Тя също е по-малка от тази през съответното тримесечие на 2011 г. – с 20,3%, но е по-голяма от тази през предходните тримесечия. Най-големи в края на м.г. са били новите жилища в Габрово – средно 136,5 квадрата, а най-малки във Враца – 56,5 квадрата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: