pixel

Пускат магистрала „Тракия“ на 15 юли

тракия

Източник: bnt.bg

Последният 15-километров участък от автомагистрала „Тракия“ между Зимница и Карнобат ще бъде готов в срок. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева. Така тя отхвърли опасенията за забавяне на пускането на изцяло завършения от 42 години насам аутобан в страната.

Последният участък на магистрала „Тракия“между Зимница и Карнобат вчера получи заветния акт 15. С документа се слага края и се признава качеството на строително-монтажните работи. При съвместната инспекция с шефа на пътната Агенция Лазар Лазаров регионалният министър Десислава Терзиева обеща, че от утре ще заработи и комисията, която да издаде и акт 16.

Комисията ще работи и в събота и неделя, за да можеме живот и здраве в понеделник 15-ти да пуснем магистралата и да отпушим движението към Бургас. Остават много малки довършителни работи, почистване и т.нар. заешки огради, подчерта министър Терзиева.

От пътната агенция признаха, че е трябвало да се буквално да се борят, за да може магистралата да се открие в срок.

„Най-големият проблем беше с лошите атмосферни условия тази зима и с финансовия проблем на изпълнителя, което наистина съм щастлив, че се разреши и изпълнителят успя да си завърши в срок магистралата“, заяви Лазар Лазаров.

И докато е сигурно, че по 170 километровото трасе между Стара Загора и Бургас на 11 места ще има 44 химически тоалетни – отворен остава въпроса за липсата на бензиностанции. Към момента има издадени 10-на разрешителни, от които само за 1 е започнало строителство.

Според експертите щом бизнеса види новата магистрала е въпрос на месеци бензиностанциите да се появят. За тържественото откриване на магистрала „Тракия“ след седмица са поканени без изключения всички министър-председатели и министри, които от 70-те години досега са участвали в изграждането й.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: