pixel

Готов е идейният проект за третия лъч на метрото

метро

Източник: capital.bg

Идейният проект за третия, последен от основните лъчи на метрото, който предвижда да бъде реализиран в следващия програмен период (2014 – 2020 г.), вече е готов. Прогнозната стойност е над 1.4 млрд. лв., като за финансирането Столичната община отново разчита на оперативна програма „Транспорт“. „При осигуряване на финансирането третият лъч може да бъде завършен още през 2018 г., като неговото изпълнение ще бъде на етапи“, съобщи изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев. По думите му дължината на участъка ще бъде 16.5 км с 19 метростанции (10 подземни и 9 открити).

С новия лъч се очаква пътуващите с метрото да нараснат с 162 хил. дневно. Прогнозите на „Метрополитен“ са близо 50% от хората, които ползват градски транспорт да го заменят с подземен, а автомобилният трафик в столицата да спадне с повече от 35%.

Трасето на третия лъч ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе“, ще минава през бул. „Владимир Вазов“, където ще има три метростанции и една при театър „Зад канала“. Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър и при НДК с връзка с втората линия. От Националния дворец на културата линията продължава към кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гешов“, кварталите „Красно село“ и „Овча купел“ и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София – Перник и там ще бъде открита нова гара.

След като бъде завършен и последният лъч на метрото, всички линии ще имат отклонение в периферията и по тях ще функционират шест маршрута, като по този начин общината се надява да постигне почти 70% обслужване на града.

На път към летището

Междувременно вече се работи активно по изграждането на отсечката до аерогарата, която е част от разширението на първия метродиаметър, а срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът с дължина от 5 км и 4 метростанции, е до април на 2015 г. Трасето е разделено на три части – две подземни и една надземна, като началото му е от бул. „Цариградско шосе“, а крайната му точка е терминал 2 на летище София. Стойността на проекта е 136 млн. лв., а средствата са от оперативна програма „Транспорт“. След като заработи новата отсечка, се очаква пътуващите с метрото да нараснат с 52 хил. дневно.

Строителството на участъка до аерогарата започна в края на 2012 г., като до момента тунелът в подучастъка „Цариградско шосе“ – „Дружба“ вече е изграден на 50%, а конструкциите на метростанция „Дружба“ са готови на около една трета. Във втория участък до „Искърско шосе“ пък вече е изградена  част от тунела под бул. „Кръстьо Пастухов“ и част от станцията „Искърско шосе“.

Метростанцията на летище София, която ще има пряка връзка с корпуса на терминал 2, в момента е изпълнена на 25%, като заедно с нея е започнало изграждането и на станцията „Индустриална зона“. Според проекта на метростанцията входът ще открива панорамна гледка към пистите за излитане и кацане на самолетите, а изход ще има при подземния паркинг на аерогарата. Това е и първият изцяло завършен архитектурен проект за станция по отсечката, като според изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев през следващите месеци предстои да бъдат готови и оформленията на другите три спирки от трасето.

Напредък и по другите проекти

Изграждането на участъка от „Младост 1“ до „Бизнес парк София“, който трябва да приключи заедно с разширението на метрото до летището, също напредва. Дължината на трасето е 2.7 км с 3 метростанции, като целият участък е подземен. Ще има и три спирки – една до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и бул. „Андрей Ляпчев“, една зад хипермаркет „Хит“ и при кръстовището на околовръстното шосе и ул. „Самар“. Към момента са изпълнени 40% от реконструкциите на инженерните мрежи и части от първа и втора метростанция. По трасето на метростанциите „Акад. Балан“ и „Бизнес парк“ са изградени около 50% от инженерната инфраструктура и са започнати строителните работи по станция „Бизнес парк“.

Изграждането на участъка струва 85.7 млн. лв. без ДДС, като средствата, осигурени по ОП „Транспорт“, са 78.9 млн. лв., а местното съфинансиране възлиза на 6.8 млн. лв. Очаква линията да помогне за намаляването на трафика в жк „Младост“ с над 25%.

Освен строителните работи по настоящите линии в момента „Метрополитен“ провежда и тръжна процедура за избор на изпълнител за разширението на вторият лъч с една метростанция (1.3 км) в посока южно от бул. „Джеймс Баучер“. Разклонението на отсечката ще стига до пресечката на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Сребърна“ в жк „Хладилника“. Северният вестибюл на бъдещата метростанция ще бъде с четири входа и ще се свързва с подлеза при кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. Южният пък ще има връзка при подлеза на булеварда с ул. „Филип Кутев“.

Средствата за отсечката също ще бъдат осигурени по оперативна програма „Транспорт“ и по-точно от спестените при провеждането на последните търгове за развитие на метрото пари. От общинското дружество не посочват прогнозна стойност на проекта, който трябва да започне да се строи през есента и да бъде готов през 2015 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: