Поискаха прекратяване на договора за концесия на жп гара Пловдив

жп пловдив

Източник: vestnikstroitel.bg

Концесията на Централната жп гара в Пловдив не защитава държавните интереси, това заяви Петър Мутафчиев по повод първите действия на концесионера по започналото разрушаване на сгради около ж.п. гарата.

Събарянето на сградите на бившата транспортна болница е направено в нарушение на договора, категоричен бе Мутафчиев. Кой от министерството е дал това разрешенние за разрушаване на сгради, които се водят актив на НК Железопътна инфраструктура и все още не са изключени от баланса му? Във връзка с това и с други факти от концесионния договор Петър Мутафчиев е задал актуален въпрос „Целесъобразен ли е договора за концесиониране на Централна гара Пловдив и защитава ли той държавните интереси” на министъра на транспорта.

Концесията е подписана в кратки срокове от отиващото си правителство на ГЕРБ, без съобразяване нито с НК „ЖИ”, които са собственици, нито с община Пловдив, нито с направения преди седем години и избран с конкурс проект за реконструкция на ж.п. гарата и на гаровото пространство. Безумие е в концесионните условия да е залегнало изграждането на автогара, когато в съседство има две действащи, категоричен е народният представител. Още по-абсурдна е и стойността на договора – за 35 години концесионерът ще даде на държавата едва 11 милиона лева, което разхвърляно по месеци прави около 70 000 лева месечно. В същото време концесионерът ще консумира парите от експлоатацията на сега съществуващите постройки и тези пари ще се изплащат само с наемите на част от магазинчетата.

В подписания договор са залегнали строеж на автогара, хотел, търговски сгради, но едва на четвъртата година е предвиден ремонт на приемното здание. Иначе казано, сградата на Централна гара, която е и паметник на културата и за чийто ремонт четири години не е даден нито лев ще чака още четири години, за да реши концесионера да я приведе във вид, който да е удобен за пътуващите, а нали това е основния продукт, риторично попита Мутафчиев. Това все пак е гара, а не търговски център. Условията на концесията отварят вратички на концесионера да „извива ръцете” и на националните компниии НК „Железопътна инфраструктура” както и на БДЖ, която експлоатира гарата и които ще предоставят услугата, включително и да им вдига наемите.

Пълна проверка на подготовката на концесионния договор, спазен ли е интересът на държавата , както и отговорност от лицата, допуснали нарушаването на договора ще поиска Мутафчиев. Ако се докаже, че договорът е нарушен , а аз съм почти сигурен, че това е така то тази концесия трябва да бъда прекратена и да бъдат защитени държавните интереси, категоричен бе народния представител от левицата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: