pixel

Строежът на АМ “Тракия” се бави

ТРАКИЯ

Източник: 24chasa.bg

Има забавяне в строежа на магистрала „Тракия“ в последния участък от Ямбол до Карнобат, съобщи вчера регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

„Изпратили сме писма на строителя да се активизира. Ние сме поели ангажимент за краен срок 1 юни, но всеки ден се случват различни неща“, каза още министърът. В отговор на въпроса дали намеква, че политическата обстановка в страната влияе на строежа, Павлова каза: „Влияе“.

Тя е категорична, че ако изпълнителят – сдружение „Тракия – IV“ с водещ „Холдинг Пътища“, не се активизира, за да навакса, ще последват санкции. „Обектът е изпълнен на 75%, остава асфалтиране и довършителни работи по някои малки съоръжения. Но трябва да се засилят двойно-тройно“, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

В края на миналата година тя удължи времето на строителя по негово искане, като отложи крайния срок с 4 месеца. Забавянето тогава бе заради наводненията от миналата пролет в района на трасето.

Всички извършени дейности са платени, категоричен е Лазаров. Във връзка с протестите на подизпълнители и доставчици на обекта той допълни: „Имам писмо с график кога и как ще се разплаща сдружението. Казаха ми – плащаме на всички, на които сме признали разходите“.

В случай на неизпълнение на сроковете предвидените санкции на ден били 0,1% от стойността на договора, която е 209,6 млн. лв. Според правилата, ако се стигне до прекратяване на контракта, ще се търси друг изпълнител, за да не се връщат пари на Брюксел. От проекта са пуснати 16 км, става дума за оставащите 33 км.

Подписан беше и договорът за 37 км от магистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград за 359 млн. лв. Консорциумът „Струма лот 2“ (италианското „Импреза“, ГБС и „Пътстрой – 92“) ще проектира и строи едновременно. Най-рано след месец ще е стартът на строежа, а срокът е 22 месеца.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: