Народното събрание прати в историята АЕЦ „Белене“

белене

Източник: vestnikstroitel.bg

Със 114 гласа „за“, и 40 – „против“ мнозинството в парламента гласува срещу строителството на АЕЦ „Белене“.

По този начин след дълги дебати депутатите подкрепиха и гласуваха проекта за решение на Иван Иванов от Синята коалиция за спиране на проекта за строителството на нова ядрена централа на площадка Белене и за окончателното му прекратяване.

Това стана след голям скандал в пленарна зала, при който без предупреждение заместник-председателят на НС Менда Стоянова прекъсна дебатите и обяви гласуване без да се вслуша в призивите на народните представители от ляво. Минути продължиха протестите на несъгласните, които удряха с юмруци по банките, но председателят на НС Цецка Цачева и заместничката й Менда Стоянова останаха непреклонни.

Решението на Иван Иванов предлага окончателно спиране на проекта за АЕЦ „Белене” и удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Правителството да обяви търг за продажба на поръчаното, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ „Белене“ и да проведе търг за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Според Иван Иванов с това решение на практика се подкрепя решението на правителството от 27 март 2012 г. за спиране на проекта „Белене” и може да се отиде крачка напред към окончателното прекратяване на проекта.

Второто проекторешение е с вносители Сергей Станишев и група народни представители от левицата. То предлага възобновяване на изграждането на нова ядрена електроцентрала, позиция, заради която бе иницииран от БСП референдум.

Янаки Стоилов от БСП заяви: „При управлението на ГЕРБ беше дадена Горна Арда за 500 милиона на ЕВН без никаква обществена поръчка. По отношение на другите действия в енергетиката без поръчки – аз не ги отричам”.

Ако се вземе решение да се строи „Белене”, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани, заяви по време на дебата съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: