pixel

Санираните блокове остават между разбити улици и тротоари

sanirane

За да стимулира санирането на блокове по оперативна програма “Регионално развитие”, преди три години столичната община обеща две неща. Първо, да изработи типови проекти за санирането на различни видове жилищни блокове и да ги подари на собствениците. Второ, да облагороди околоблоковото пространство на санираните сгради. Поне така говореше тогава главният архитект на столицата Петър Диков.

Първите две сгради по програмата са вече санирани, но проверка на “Труд” показа, че второто обещание на общината вече е забравено. Около двата блока няма и следа от облагородяване. Живеещите в тях даже казват, че напоследък от общината се крият, когато им напомнят за обещанието, и разбитите плочки на околните тротоари си стоят, съобщават trud.bg.

Санираният блок 17 в жк “Захарна фабрика” е довършен буквално преди дни. Дори все още има несвършена докрай работа: да се сложат вътрешни первази и да се свърже домофонът, за да могат живущите да отварят външната врата на входа от апартаментите си. Прави впечатление, че по стълбищните площадки висят много кабели. Вероятно са били там и преди ремонта, но изглежда никой не е казал на строителната фирма да се занимава и с прибирането на инсталациите в специални гнезда за тях.

“То е хубаво, когато се избират фирми за такава работа, да се търсят такива, които разбират от работата си”, споделя живеещият в блок 17 Георги Траянов, един от инициаторите да се включат в програмата.

Той разказа, че когато майсторите дошли да свалят първата стара дограма, решили да го правят с обикновен лост.

“Бяха от малцинствата, от гоцеделчевското село Гърмен. С лоста обаче разрушиха и голяма част от пространството около дограмата, включително мазилката и дори тухлите. Трябваше аз да им показвам как е хваната старата дограма в стената и че има чалъм при свалянето ”, споделя Траянов.

Фирмата изпълнител е избрана чрез обществена поръчка, проведена от регионалното министерство. В момента тече нова поръчка, като този път за всеки район от страната се избира по една фирма за проектиране и по една за строителните работи за санирането. Проекти ще се правят за всеки блок, така че общината спокойно може да забрави и обещанието си за подаряване на типови проекти.

От общо 13 семейства в блока четири са взели кредит от КТБ. Траянов е в същото положение, само че заемът е теглен от сина му, защото банката не отпускаше кредити на пенсионери. Сега всички плащат редовно вноските си, независимо че банката е затворена.

Но това, което прави най-голямо впечатление на пръв поглед, е, че блокът стои като светло цветно петно сред доста порутено обкръжение – разбити тротоарни плочки, бурени и храсти в околното пространство и улица, пълна с дупки.

На трийсетина метра от 17-и блок се намира 25-и. Той също е саниран, но още през 2008-2009 г. по програмата на ООН за развитие ПРООН. Освен че плати всички разноски, програмата предвиди и облагородяване на околното пространство, така че човек неволно прави сравнение с чистата градинка с беседка в нея.

Същото е положението и с блока на улица “Чарлз Дарвин” №3 в квартал “Изгрев”. Неговото саниране също приключи неотдавна, но околното пространство не е пипано. То се състои от огромни стари бетонни плочи.

В този квартал сградите са толкова нагъсто, че няма и кой знае каква възможност за градинки, тротоари и улица.

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: