Къща в Норвегия ще произвежда 2 пъти повече енергия, отколкото използва

kusta

Тази красива експериментална къща в Норвегия може да произвежда два пъти повече енергия, отколкото използва! Проектирана от Snohetta за Изследователския център за нулеви емисии от сгради, къщата демонстрира най-новите технологии за устойчиво развитие и доказва, че домовете ни могат да надминат своите собствени енергийни потребности и да произвеждат допълнително електричество за мрежата.

kusta

Ъгълът на наклонения покрив е направен така, че да осигурява оптимална позиция и да абсорбира слънчева светлина през цялата година. Освен това той помага за естественото проветряване на къщата. Вместо да работи с множество електрически уреди и сензори, архитектът се е фокусирал върху естествените процеси на вентилация, съобщават от greentech.bg.

За да се избегне използването на сенници, архитектите са решили да „внесат“ естествената светлина в къщата чрез създаване на голям атриум.

Няколко системи за отопление и топла вода ще бъдат тествани паралелно, като къщата ще работи и ще предостави необходимите данни, така че екипът да може да измерва и анализира кой подод е най-ефективен. Благодарение на допълнителната топлина, излъчвана от къщата, откритият басейн може да бъде топъл по всяко време, а има и достатъчно енергия за зареждането на електрическа кола.

Къщата, подобно на много други енергийно позитивни къщи, които започнаха да се появяват из цяла Норвегия, иотива по-далеч в използването на технологията и допринася за дебата относно това как да се справяме с допълнителната мощност, коятотези домове генерират. Още 700-800 подобни проекта за домове са в процес на разработване в Берген.

kusta

Строители.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: