pixel

Преобразяват центъра на Търново с 550 000 лв.

велико търново

Източник: trud.bg

Преобразяват централната част на Велико Търново, като на мястото на старото военно училище ще изникнат ларго, паркове, жилищни и административни сгради.

 Кметът на старата столица Даниел Панов и екипът му хвърлят усилия върху концепцията за атрактивния район с площ от над 180 дка като 70 дка от тях са зелени терени.

„Възложил съм ново проектиране, което се финансира по проект на стойност 550 000 лв за интегрирани градски планове.Екип от архитекти и урбанисти преценява как този район може да се превърне в нов градски център и да се впише в останалата среда“, обясни Панов.

Общинският съвет на Велико Търново също поиска официално да се осъвремени проектът за централния район, който бе направен преди 10 г от проф. д-р Иван Никифоров, шеф на катедра в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

„Предвижда се изграждане на площадно пространство тип „ларго“ и по-малко жилищни и административни сгради за сметка на зоните за разходка и почивка“, споделят архитекти.

Предстои запълване на сегашния стадион с насип от поне 6 м, за да се изравнят нивата, както и модерна библиотека.Новата читалня ще приюти окръжната библиотека, чиято сграда в старата част пък ще се предостави на Регионалния исторически музей.

„Нов мост ще свързва центъра на града и хълма „Света гора“. Това е необходимо, защото сега, за да се стигне до университета, се заобикаля целият град“, коментират проектантите. 13 000 кв.м. се падат на представителните сгради, 14 000 кв.м. на бизнес центрове и офиси и около 12 000 кв.м. на хотели.

Новият проект за окончателната визия на старото военно училище ще е готов до няколко месеца и ще е бъде предложен на обществено обсъждане. Имотите могат да се продадат накуп или на парче, а от това в местната хазна ще дойдат стотици милиони приходи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: