pixel

Учени разработват соларна вятърна турбина за комбинирано генериране на енергия

веи

Източник: greentech.bg

Комбинирането на фотоволтаичната и ветроенергийната технология не е нещо ново в света на ВЕИ, но сега група учени са довели тези опити до нови висоти, граничещи с невъзможния дизайн.

Учени от университета в Ливърпул са „обзавели“ обикновена вятърна турбина с набор от соларни клетки. Екипътът, ръководен от д-р Джо Кинг, измислил това решение, за да отговори на критиците, които казват, че вятърните турбини „са полезни само тогава, когато вятърът духа“.

„Докато ние тук във Великобритания сме свикнали на ветровито време, вятърът може да е доста по-непостоянен в други региони. Слънчевите панели пък могат да ни бъдат полезни само по време на нашите приблизително десет слъчеви дена през лятото или по време на случайна гореща вълна. Но в страни като Мароко, Италия и Испания това може да представлява реална разлика“.

Въпреки въодушевлението си екипът се сблъскал с доста проблеми. Ранните компютърни симулации показали, че монтираните на турбината слънчеви панели ще доведат до заслепяващи лъчи светлина, които ще святкат наоколо. Има реална опасност с това турбините да се окажат потенциално заслепяващи за пилотите на самолети, както и за всяко лице, живеещо в близост. Освен това в особено горещ ден турбините ще генерират “смъртоносни” слънчеви лъчи, които биха могли да се подпалят сгради, ако се окажат концентрирани.

„Последното нещо, което искаме, е нашите турбини да причиняват самолетни катастрофи и пожари, затова сме изработили тониран соларен панел, който не отразява слънчевите лъчи. Нашият ранен прототип изглеждаше като огромна диско топката по време на работа, но вече имаме решение и на това“.

Сега екипът трябва да реши къде да инсталира прототипната си слънчева вятърна турбина. „Поради бедната на слънчевата светлина Великобритания ние определено се оглеждаме за място в чужбина“, казяа д-р Кинг. „Лично аз вярвам, че идеално място би била Ирландия. Наблизо ни е, има силни ветрове, прекрасни лета!“

Все още предстоят няколко теста на турбината, но създателите й са убедени, че тя ще „промени възобновяемите енергийни нужди на света“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: