Летище София ще строи нова писта догодина

letishte

През 2014 г. летище София ще строи втора скоростна пътека за рулиране и ще направи разширение на Терминал 2. Очаква и нови авиокомпании, с които да оперира. Това съобщи изпълнителният директор на аерогарата Христо Щерионов в интервю за БТА.

На Терминал 2 се предвижда догодина разширение на галерията на ниво „нула“ за пътниците, които ще идват с автобуси. Това означава съответно и допълнително търговски площи, каза още Щерионов.

Предвижда се и нова скоростна пътека за рулиране на полосата за излитане и кацане, в източната посока.

„Целта на тази втора скоростна писта е да се намали пътят от полосата до терминала и така повече самолети за излитат и да кацат“, уточни той.

Аеропортът предвижда да построи и нова антиобледенителна площадка, която да повиши капацитета на обработваните самолети, на част от които сега се налага да чакат заради ограничения капацитет в източната посока. Това ще доведе до по-голяма пропускателна способност на летището през зимния сезон и съответно ще се намалят предпоставките за закъснения, заради антиобледеняване на машините.

Терминал 1 засега функционира за нискотарифни превозвачи. От следващата година Wizz Air ще има четвърти самолет, което ще увеличи натовареността на терминала.

Предвижда се единствено рехабилитация, която да повиши комфорта на пътниците, преминаващи през старото ни летище, както и тяхната сигурност и безопасност.

По думите на Щерионов на Балканите Летище София стои добре на ниво обслужване и такси.

„По отношение на пътникопотока може да се сравним само с летището в Белград. Букурещ е далеч пред нас с много повече пътници, за Истанбул да не говорим, там държавата стои много сериозно зад тях“, каза шефът на летището.

Ръстът за деветмесечието на международните полети, в сравнение с ноември миналата година, е 9 на сто, а на превозените пътници по вътрешни и международни полети общо е 7,5 на сто повече. За тази година очакванията са за около 3,5 млн. пътници.

Към края на годината пътническият поток с чартърни и редовни полети ще се увеличи заради Коледните и Новогодишни празници. Очакванията са за ръст от 2-2,5 процента. Традиционно чартърите са от Великобритания и от Русия. Новата линия на Wizz Air до Дубай, която се откри наскоро, също ще осигури възможност на повече български туристи да посетят Дубай за празниците.

В момента летище София водят разговори с чужди авиокомпании, с които да оперират. Някои от тях са от Словения и Словакия.

„Наскоро при посещението си у нас делегация от арабски страни също прояви интерес към дестинацията София“, каза Щерионов.

Летището води преговори и с двете морски летища – Варна и Бургас – за допълнителни чартъри през лятото.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: