pixel

Енергийно-ефективен дизайн на сграда в Барселона

energiina-office-sgrada

Новата сграда на Института за науки и технологии за околната среда и Испанския институт по палеонтология (ICTA-ICP) в Барселона е носител на златен LEED сертификат.

Проектирана от испанската архитектурна фирма H Arquitectes data AE, сградата на ICTA-ICP е обвита в биоклиматична външна обвивка, която намалява нивото на потребление на енергия с до 62% и консумацията на вода с до 90% в сравнение с конвенционалните сгради.

energiina-office-sgrada

Системи за мониторинг на топлина, влага и въглероден диоксид подават информация към централна компютърна система в сградата. Тя е програмирана да отваря и затваря външната обвивка така, че да оптимизира вътрешните условия.

Биоклиматичната кожа, система от автоматизирани поликарбонатни щори, които регулират вътрешните температури, е до голяма степен отговорна за LEED Gold сертифицирането на сградата. Чрез мониторинга и регулирането на температурата целогодишно се разчита минимално на невъзобновяеми енергийни източници. Из цялата сграда има и много зеленина, която помага за регулирането на влажността, съобщава greentech.bg.

energiina-office-sgrada

Сградата на ICTA-ICP демонстрира впечатляващите 90% намаление на потреблението на вода благодарение на високо-ефективни смесители, система за събиране на дъждовна вода, както и повторно използване на водата и филтриране. Дъждовната вода, сивата вода и отпадъчните води се филтрират и се използват за непитейни дейности като измиване на тоалетните и напояване. Твърдите части от филтрирането на отпадъчните води се третират и използват като компост. H Arquitectes са намалили отпечатъка на сградата и чрез свеждане до минимум на строителните отпадъци по време на изграждането, както и чрез избиране на дълготрайни и екологично чисти строителни материали.

С площ от 9400 кв.м сградата се състои от седем етажа – два подземни и пет надземни. Офисите и лабораториите са облицовани с дърво. Големият централен атриум е изпълнен с естествена светлина. На най-високия етаж, под тавански прозорци, има зеленчукова градина.

Проектът за 8 милиона евро бе открит през октомври 2014 година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: