pixel

Отпадат вековните гаранции в строителството

Светослав Глосов

Източник: monitor.bg

Възложителите на обществени поръчки за строителство често залагат дискриминационни условия в търговете. Такива били изискванията да се дават рекордно дълги гаранционни срокове на изгражданите обекти. Затова е най-добре тези показатели да се премахнат и да бъдат заложени постоянни величини, каквато е европейската практика. Това става ясно от думите на председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов в интервю пред Mediapool.bg.

“Това води до абсурди – дограма, която може да издържи век, хидроизолации с гаранция от 60 години при положение че самият производител дава по-малка”, коментира той. Според него по закон в тези случаи се дава срок от 10 години, затова не е нормално възложителите да залагат гаранции от един век. Най-произволно действали кметовете. В края на миналата година стана ясно, че община поставила условие за участие в обществената поръчка – строежът да се гарантира за 500 години. Още тогава министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира, че залагането на такива критерии е дискриминационно.

Други насочващи критерии, които водят до изкривяване на търговете, са за наличие на определен вид техника, определен вид опит или прекомерни финансови изисквания. Заради залагането на дискриминационни условия общините трупали дългове към строителните фирми, а засегнатите компании често обжалвали търговете. Ако става въпрос за поръчки, финансирани от еврофондовете, управляващият орган предприемал мониторинг. Ако съответната община не вземе мерки, се налагали финансови корекции. Те са средно около 25% от бюджета на проекта. Това се оказвало фатално за малките общини, които изпълняват големи проекти. „Например община с бюджет от 500 хил. има воден проект за 3 млн. лв. Като се наложи корекция от 25%, това е близо два пъти, колкото е бюджетът на общината. Така общините изпадат в невъзможност да се разплащат с фирмите”, обясни Глосов. Затова и задълженията на местните власти към строителния бранш са високи и се движат между 170 и 200 млн. лв.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: