pixel

Протест временно спря проект за път в Борисовата градина

Борисова градина

Източник: publics.bg

Предложението на главния архитект на София Петър Диков за нов път в Борисовата градина, който да свързва кръстовището на Семинарията и Хладилника, няма да се гласува на днешното заседание на Столичния общински съвет. Това стана ясно от изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова пред тридесетината протестиращи пред общината тази сутрин, съобщи „Дневник“.

Причината за недоволството на природозащитниците и жителите на квартал „Лозенец“ са плановете за новия път в местността Погребите. Според тях при изграждането му ще бъдат изсечени 250 дървета и това ще влоши качеството на живот на гражданите. „Това е мярка, която директно насърчава автомобилния транспорт и заличава и без това оскъдните зелени площи“, пише в отворено писмо до Фандъкова и председателят на СОС Елен Герджиков.
Плановете са той да тръгва от нова естакада до Семинарията, като минава покрай бившия атракционен парк „София ленд“ и прилежащия до него голям паркинг. Целта е да се облекчи трафикът в района.
Петър Диков, който се появи малко по-късна на заседанието, каза, че в проекта е заложено изсичането на 168 дървета в малък триъгълник до булевард „Вапцаров“. „Там задължително ще има компенсаторно залесяване едно към три“, каза главният архитект. Това означава, че ще засадят поне 504 дървета.
Диков е категоричен, че новият път ще доведе до намаляване на задръстванията, шума, изгорелите газове и ще има положителен екоефкт за района. Като аргумент за проекта той изтъкна, че в тази част на града има само 2 големи транспортни връзки – околовръстното и кръстовището на бул. „Евлоги Георгиев“.
Диков каза, че е имало разговор с гражданските организации и след него е заложено изграждането на шумоизолиращи стени. Новият път ще намали с от 3 до 10 минути средно преминаването през тази част на града.
На критиките на еколозите, че шосето е стимул за автомобилния транспорт, Диков отвърна, че за съжаление това ще остане основен начин за придвижване в София още дълго време. В района е предвидено изграждане на продължението на втория метродиаметър от станция „Джеймс Баучър“ към бул. „Черни връх“, допълни той.
Докладът на Диков ще бъде обсъждан допълнително, преди да бъде предложен за гласуване отново.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: