Частна турска фирма иска да строи ТЕЦ близо до Резово

резово

Източник: publics.bg

Областният управител на Бургас обяви, че вече е получил официален отговор от турския консул в Бургас за инвестиционен интерес за изграждане на ТЕЦ край Резово.

Турска частна фирма иска да строи топлоелектрическа централа в град Инеада. Той се намира близо до пограничното ни село Резово, става ясно от официално писмо до областния управител на Бургас Константин Гребенаров. То е в отговор на запитване на областния управител Константин Гребенаров до Генералния консул на Република Турция в Бургас. В запитването се иска информация за намеренията на съседната страна да строи енергийни мощности близо до границата ни, предаде БТА.
Ето и цитат от официалния отговор: „Към настоящия момент в гр. Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа. Изграждането на топлоелектрическа централа може да се извършва от представители на частния сектор, след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар.
В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в гр. Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане. Процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма продължава.
За да може фирмата да започне изграждане на централата, е необходимо процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост. Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена.“
По-рано кметът на Царево Георги Лапчев коментира, че е обезпокоен, че изграждането на АЕЦ или ТЕЦ на границата ни с Турция ще попречи на развитието на туризма в региона.
По думите му “20 милионен Истанбул ще изгаря отпадъците си тук”. Най-засегнати от централата ще бъдат Царево, Приморско и Созопол, където най-силно ще се усеща разпадът на пепелта.
За идеята на Турция  за построяване на АЕЦ или ТЕЦ край Резово се заговори през май, но засега южната ни съседка отричаше да има такива планове. Наскоро обаче стана ясно, че има инвестиционен интерес за построяване на ТЕЦ в турския град Инеада. Местните жители са притеснени, че това ще убие туристическият им бизнес. Още повече, че след ТЕЦ, Турция може да прокара и проект за АЕЦ.
За да се внесе по-скоро яснота по въпроса, евродепутатът Андрей Ковачев  направи официално запитване през Брюксел, но засега няма резултат.
Според съобщение от офиса на евродепутата от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов обаче вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу е отрекъл Турция да има планове и намерения за строителство на АЕЦ близо до границата с България. Това е станало по време на официален обяд, на който е присъствал Евгени Кирилов и турският министър, предаде БГНЕС.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: