pixel

При проблеми със стария покрив – Ондулин под керемида

Надеждно решение с поглед към вечността
Системата, която издига покрива на друго равнище

Покривите придават специфичен, неповторим облик на сградите, дори и на цели градове. Керемидите повече от две хиляди години са най-предпочитаният и естетически най-привлекателен покривен материал. Керемидените покриви винаги са предизвиквали времето със своята дълговечност, а сега с „Ондулин под керемида” отправят предизвикателство към вечността.

Покривът непрекъснато е изложен на всякакви атмосферни влияния. Така след време се налага да се ремонтират. Когато се появи теч, значи ремонтът е неизбежен. Когато се подготвя ремонт на покрива е необходимо да се има предвид, че ремонт на покрива се прави, когато не вали. Ремонтът на традиционните скатни покриви с керемиди предизвиква интереса на широк кръг потребители и е сериозно задължение на собствениците.

Според инвеститора ремонтът трябва:

– да гарантира ликвидирането на всички течове и проблеми на покрива;
– да е икономичен;
– да е в кратък срок;
– да се извърши така, че следващият ремонт да е след максимално дълго време;
– да причини минимални щети на подпокривното пространство.

Освен това не трябва да се забравя, че покривът е непрекъснато изложен на всички атмосферни влияния: УВ лъчи, замръзване и размръзване, свличане на сняг, вятър, интензивни валежи, градушки и др. Необходимо е и преди ремонта да се установят причините за настъпилите повреди. А те могат да бъдат:

– Неподходящи наклони на покривните скатове;
– Разместване на керемидите;
– Повредени керемиди от градушка, монтаж на съоражения на покрива, ремонт и отпушване на комини и т.н.;
– Неправилно приложение на материалите;
– Неправилно оформени детайли като обшивки, улами, стрехи, връзки с калкани, оформяне на пресичания на покрива от тръби и др. съоражения;
– Компрометирани материали за оформяне на детайлите (кородирала ламарина, нарушени битумни мембрани);
– Деформирана покривна конструкция, поради разрушаване или деформация на носещи елементи;
– Разрушаване на голяма част от керемидите поради ниска устойчивост или поради липса на вентилация;
–  Липса на поддръжка на покрива или лоша такава;
–  Разрушаване на подпокривната мембрана (най-често от битумизирана хартия).

Работите, които се извършват при ремонт на традиционни керемидени покриви зависят от състоянието на конкретния покрив. Поради това, че покривът е даденост не могат да се правят съществени изменения по него за да се избегнат някои от причините за повреди на покритието (без големи допълнителни инвестиции). Например, трудно биха се променили наклоните, трудно би се осигурила по-добра вентилация с масово предлаганите материали и т.н. В много от случаите се налага пълна подмяна на съществуващите керемиди поради невъзможността за напасване на старите модели с новите.

„Ондулин под керемида” е покривна система включваща: подкеремидени битумизирани листове („Изолин” или „Руфолин”), куки и летви за закрепване на керемидите, запълнители за стрехи, гвоздеи, обшивки и керемиди като завършващо покритие.

Практически няма проблем при керемидените покриви, който да не може да бъде решен с тази система. Освен това прилагането на «Ондулин под керемида» опростява значително оформянето на покривните детайли, което прави покрива надежден в дългосрочен план. Разходите за труд и материали при оформянето на тези детайли са значително по-малки.

Осигурява:

– Вентилация – вълнообразният профил позволява циркулация на въздуха под и над листа, като подобрява комфорта на обитаемите подпокривни помещения и елиминиране на конденза. Дървената конструкция не гние и крепежните елементи не корозират, а керемидите имат по-дълъг живот;
– Гарантирана защита от проникване на вода, при счупване или разместване на керемидите при тежки атмосферни условия и др. ;
– Компенсират се грешки при монтажа на керемидите;
– По-ниска стойност на системата “Ондулин под керемида” в сравнение с покривна система, реализирана с плътна обшивка (OSB, шпертплат), подпокривно фолио и съответните летви. Не са необходими “контра” летви.

Приложение:

– При всички покриви от керамични, бетонови или метални керемиди. Намалена разходна норма при покрития с керемиди тип „турски”;
– Минималният наклон на приложение е значително по-малък от този за керемидите. Той е ограничен на 15 – 18 %, в зависимост от надморската височина и конкретните климатични условия, което предлага уникална възможност за разширяване обхвата на приложение на традиционните керемидени покриви;
– При ремонти на стари керемидени покриви – спестява значителни средства за труд и закупуване на нови керемиди;
– При нови покриви – лесно, бързо, надеждно, удобно, по-евтино;
– При всякакви покривни основи – дървена конструкция, бетон, метални конструкции.

Използването на системата «Ондулин под керемида» дава възможност за решаване на всички цели на ремонта на покривите.

Разбира се, когато критерият е само цената, могат да се намерят по-евтини решения. Когато се отчетат всички критерии, включително и времето, «Ондулин под керемида» се доказва като достъпно и дълготрайно решение за ремонт на традиционните скатни покриви, покрити с всякакви керемиди.

За повече информация се обръщайте към офиса на „Ондулин СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ“ ООД, или към регионалните ни представители.

Ондулин СМ

Официален търговски офис за България на френската призводствено-търговска група ONDULINE – световен лидер в производството и продажбата на висококачествени покривни и хидроизолационни материали от лек тип.

Прочетете също: