pixel

Правят 30 декара закрито море до София

zakrito-more

Инвестиционен фонд с пари от Хонконг и Сингапур ще прави вложение в сателитен на София град при Мусачево. В него са трима азиатски милиардери, сред които и супербогатият Стиван Ло, който обаче няма да е водещ. Това казаха източници у нас, които работят за тази инвестиция. Днес се очаква да бъдат представени на държавата документите за проекта.

Кои обаче са лицата на този фонд, още е тайна, защото парите са чувствителни към публичност и можело да се насочат към друга държава. Защото се избирало между България и малка западноевропейска страна.

Какво се е случило за месец-два, не е ясно, но е възможно смяната на инвеститорите да е заради съдебните неприятности на Кит Синг Стиван Ло в Макао, но те пък са още преди той да прояви интерес към България. Според публикации от 14 март на хонконгски медии Ло е бил осъден на 5 г. и 3 месеца затвор от първоинстанционен съд, но той обжалвал присъдата.

Сигнали, че няма да инвестира сам в Мусачево, е дал и Стиван Ло. Той е казал на кмета на Мусачево, Милиян Илиев, че сред основните инвеститори ще има още двама. Партньорите му притежавали хотели в Макао и Лас Вегас.

В края на октомври миналата година, около времето, когато се заговори, че хонконгският милиардер ще става партньор в ЦСКА (по-късно той отрече тази възможност),  Стиван Ло с още 6-7 китайци се появи в Мусачево, разказа кметът на Мусачево – 28-годишният Милиян Илиев. Обяснили, че търсят терен, който да е около 800 дка.

„Заведохме ги да видят земите, започнаха да пресмятат и колко е близо до София. Стиван Ло обясняваше, че търси терен близо до летище“, казва кметът. Показали им и голф игрището в Равно поле, харесало им, че го има в района. По-късно се появиха публикации, че милиардерът го купил, което не се оказа точно така (виж долу).

„Започнаха да ни обясняват, че търсят място, където да направят цяло градче, и че инвестицията е за над 1 млрд. Кметът на община Елин Пелин – Галя Георгиева, пък ни показа скици на градчето (виж графиката).

В него ще има 4 петзвездни хотели на 30 етажа, 4 четиризвездни хотели пак на 30 етажа, 4 сгради на по 22 етажа с апартаменти, които да се продават.

Най-впечатляващото е 30 декара закрито море, в него щяло да има имитация на слънца, висока температура, вълни и вятър.

За мол пък са заделени 20 декара, спортната зала тип „Арена Армеец“ е предвидена да е с 30 000 места. Ще има езеро с ресторант и параклис. И казино за богати араби, предполагат местните.

Проектантите на Ло дори предвиждали път директно от сателитното градче до летище София. В следващите месеци започват бързи действия. В правителството е подадено писмо за намерения. От МС потвърдиха и казаха, че са го изпратили в Българската агенция за инвестиции.

На 19 февруари министърът на икономиката Драгомир Стойнев изпраща писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, до началника на Националната служба за охрана Тодор Коджейков, до кмета и председателя на общинския съвет на община Елин Пелин, защото техните ведомства са собственици на земи в това землище и влизат в инвестиционните намерения на Стиван Ло.

В писмото се съобщава, че Българската агенция за инвестициите е започнала процедура по издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на дружеството „България дивелопмент /Холдингс/ Лимитед“ АД за проекта „Света София“. Намерението е в първите три години да се извърши строителство върху терени с обща площ 1 702 000 кв. м. Целият завършен проект се предвижда да се разположи на 3 768 357 кв. м.

Дружеството заявява, че ще ползва мярка по Закона за насърчаване на инвестициите за придобиване без търг на имоти частна държавна и частна общинска собственост, пише още в писмото.

Министърът моли в спешен порядък собствениците на държавните и общински земи „да ни информирате дали е налице предварително съгласие за продажба на имотите“. Както и за информация за данъчната им оценка и по възможност за прогнозната стойност на пазарните цени.

От търговския регистър става ясно, че „България дивелопмент /Холдингс/ Лимитед“ е регистрирана с представители Кит Синг Стиван Ло, Пуи Сзе Джози Лок и Луи Хон Куонг Чан. Едноличен собственик на капитала е Стиван Ло.

Българи, които са ангажирани с този проект, казват, че тъкмо с тази фирма ще бъде
осъществена инвестицията. Паралелно хората на Ло работят, над 10 срещи е имал кметът на Мусачево с представителите на инвеститора. Правени са срещи с ВиК, енерго, с газово дружество. Казвали са, че през април искат машините да влязат да работят.

„24 часа“ попита агенцията за инвестициите има ли подадени документи за издаване на сертификат клас А от тази фирма. Оттам ни отговориха:

„По отношение на евентуална инвестиция на дружеството „България дивелопмент Холдингс/ Лимитед“ в с. Мусачево бихме искали да Ви уверим, че към настоящия момент не се разглежда кандидатура от страна на това дружество за издаване на сертификат за клас инвестиция.“

Зададохме втори въпрос – имало ли е процедура за издаване на сертификат и прекъсната ли е тя?
„Първоначално е подадено заявление за кандидатстване за клас инвестиция, което впоследствие е оттеглено от страна на инвеститора. Причините за това действие са следствие от вътрешнофирмено решение.“

Най-вероятно оттеглянето на заявлението от страна на инвеститора е свързано с евентуалното влизане на други водещи инвеститори в този хонконгско-сингапурски фонд, който се кани да инвестира в сателитното градче.

Неприключването на сделката за голф игрището също води към тези заключения.

През това време с решение на МС земите на затвореното военно поделение са актувани като частна държавна собственост, казва кметицата на Елин Пелин Галя Георгиева. Освен това тя е чула, че има заповед за преместване на действащото поделение от Мусачево в Горна баня, но то било без срок.

Започнала е и треска за земи. Самата община през февруари е актувала като общинска собственост 300 дка. Областният управител и общинската земеделска служба пък твърдят, че са държавни.

Още няма сделка за голф игрището в Равно поле

Когато за първи път идва в Мусачево да търси терен за сателитно градче, хонконгският бизнесмен Стиван Ло не знае, че до с. Равно поле има голф игрище. Показали са му го представителите на местната власт. Той останал приятно изненадан и по-късно явно голф игрището се включва в проекта му.

На един обяд, който бе в ресторанта на голф игрището, г-н Ло ни благодари за това, което правим за проекта, и ни каза, че се водят преговори за купуване на голф игрището, казва кметът на Мусачево Милиян Илиев. После разбрахме, че има някаква сделка, но не окончателна, даден е аванс.

На 20 февруари обаче в медиите бе тиражирана новината, че милиардер купува наше голф игрище. И че собственикът на комплекса „Света София“ край Равно поле Красимир Гергов е решил да продаде на Стиван Ло спортно-развлекателната перла от 700 дка край София. Казва се още, че това е първата голяма сделка в голфа у нас.

И в един документ на министерството на икономиката също пише, че голф клуб „Света София“, намиращ се в землището на с. Равно поле, е закупен от г-н Кит Синг Стиван Ло.

И че на негова територия ще бъдат направени допълнителни инвестиции, включително изграждане на медицински център.

От списък на имоти, които ще влязат в проекта за сателитното градче, става ясно, че голф клубът притежава 10 парцела с обща площ над 284 000 кв. м, които са от интерес за инвеститора.

Освен това в търговския регистър има информация, че в края на миналата година е регистрирана фирма „Света София Ризорт“, като една от дейностите, които са посочени, е изграждане и експлоатация на голф игрища и клубове. Едноличен собственик на капитала в нея е Кит Синг Стиван Ло.

„24 часа“ се свърза с Красимир Гергов и го попита продадено ли е голф игрището, след като има и фирма, регистрирана на името на г-н Ло с подобен предмет на дейност.
Няма още сделка, отговори Красимир Гергов.

Бизнесменът осъден на 5 г. затвор в Макао

Стиван Ло е роден в Хонконг на 8 юни 1959 г., пише в Уикипедия. Отраснал е и учил в Макао. След завършване на гимназия е работил в португалска банка, започнал е да прави собствена автокъща. Имал е бизнес и инвестиции в секторите на храните и напитките и в недвижими имоти.

През 1991 г. се връща в Хонконг и инвестира най-вече в развлекателния бизнес, разширява дейността си и във финансови услуги. Бизнесменът е активен на футолната сцена на Хонгконг, зам.-председател е на Асоциацията по футбол.

Публикации в сайта South China mornimg post от 14 март съобщават, че първоинстанционен съд в Макао е осъдил милиардера Джоузеф Лау и Стиван Ло на пет години и три месеца затвор за подкуп от 20 млн. хонконгски долара на чиновник за земя, близо до летището.  Малко вероятно било двамата да отидат зад решетките, защото Макао няма договор за екстрадиция с Хонконг.

В следващи дни сайтът пише, че Стиван Ло заявява, че е невинен и обжалва присъдата. Но вече се коментират постовете му на зам.-председател на футболната асоциация на Хонконг и позицията му в Hong Kong Jockey Club. От клуба са заявили, че очакват резултата от жалбата на Ло и дотогава той остава член на организацията. От футболната асоциация пък са информирали медиите, че са получили писмо от Ло, но няма да го коментират.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: