pixel

Ондутис – невидимият помощник на вашия покрив

ондулин

Представете си човек, излязъл в ранна студена или прохладна утрин, да тича. Спортен панталон, маратонки, тениска и леко ветроустойчиво яке. Още след няколко минути спортистът ще се сгрее,  дрехата му по понятни причини ще се навлажни. Като резултат, в добрия случай, човекът ще се изпоти, а в лошия ще настине. Каквото и да е, ползите от това не са много.

Във вашия дом няма даже и два варианта. Всяка зима, когато започнете да го отоплявате, той започва, като бягащия човек, да отдава топлина през всички възможни отвори – през стените, през покрива, през пода. И от разликата в температурата вътре в дома и температурата отвън, на някои места, започва да се образува влага от конденз.

И ако човек може да се приспособи, така да се каже да затопли тялото си, то вашият дом няма никакъв шанс. Веднага след първия зимен сезон, през който домът се е отоплявал и е отделял влага, която е замръзвала, през пролетта започва да се размразява и да тече. Като не намери изход, за да се изпари, влагата остава в топлоизолацията на стените. Така постепенно топлоизолацията престава да изпълнява своята функция: да задържа топлината вътре в дома и да не пропуска студа да влезе отвън. Вътрешното обзавеждане на вашия дом  – скъпоструващи тапети, паркет, ламинат от постоянната влага по стените, пода или тавана, в края на краищата започват да се отлепят, да се изкривяват, да се надуват. Възможно е, даже да забележите, че покривът ви е протекал. Но много малко вероятно е да успеете да намерите място в покрива, откъдето той да тече. Защото той не тече, а това, което виждате е конденз.

Въпреки това, както любителите на зимния джогинг сега имат възможност да носят якета с дишащи мембрани, които им позволяват да останат на улицата за неопределено време, така и вашият  дом може да получи не скъпо, но много полезно, вярно служещо допълнение, което да предотврятява неблагоприятните явления като кондензация, овлажняване на топлоизолационния слой, проникване на прах, сняг и др. Ако преди, строителите са използвали методи като измазване с кал, за да решат някои от тези проблеми, то все по-високите изисквания към качеството на сградите, техния комфорт на експлоатация правят задължително използването на нови съвременни решения.

Фирма Ондулин предлага различни видове подпокривни фолия от гамата Ондутис, които дават възможност за съвременно решение на всички тези проблеми. За различните специфични приложения Ондулин предлага и различни видове подпокривни фолия Ондутис, които са основно два типа:

1. Пароизолационни фолия – тяхното предназначение е да пазят покривната /стенната система/ от проникването на топъл въздух с водни пари  от отопляемите помещения. Проникването на такива пари в студената среда води до кондензиране върху долната повърхност  на покривното покритие и респективно до навлажняване на носещата конструкция, термоизолационния слой  и неблагоприятни интериорни последствия.

Пароизолационно фолио с рефлекторни свойства – ОНДУТИС AL 90

Пароизолационни фолия

То е абсолютно паронепропускливо, метализирано, армирано полиетиленово фолио  със способност за отразява обратно топлинните лъчи. Именно затова Ондутис AL 90 се използва като пароизолационен слой, който освен това подпомага и работата на топлоизолацията. Полага се под топлоизолацията с отражателния слой положен към помещението. Този материал може да се използва също така и за стени и подове, където изпълнява същите функции, както при покривите.
(схема 1 и 2)

2. Паропропускащи (”дишащи”) фолия – полагат се над топлоизолацията при покриви и под покривното покритие. Това са мембрани от така  наречения “дишащ“ тип, т.е пропускат в една посока (от топла към студена среда) топлият въздух с влажни пари, а в обратната посока спират влагата, която се е получила от конденз или  от компрометирано покривно покритие над тях. Също така те предпазват топлоизолацията и от проникване на прах. В резултат на това тя работи максимално ефективно. Покривните материали от прекъснат тип (керемиди, шиндли и др.) при всички случаи имат известна пропускливост, особено при вятър и затова приложението на тези покрития е необходимо.

ОНДУТИС AL 90

Аналогичен и също толкова ефективен е механизмът на работа при влагането на дишащите фолиа при фасадни приложения.

Ондулин предлага няколко вида паропропускащи фолия. Всяко от тях изпълнява паропропускаща функция, но и се различава по качества от другите.

паропропускащи фолия

Паропропускащо  фолио –  ОНДУТИС

Битумизирано фолио от най-висококачествен SBS модифициран битум и армиравка от полиестерно платно. Паропропускливо фолио с изключителна здравина, подходящо за всички видове покрития, но най-добра за полагане под битумни керемиди Бардолин.

Паропропускащо фолио – ОНДУТИС 110

ОНДУТИС 110

Фолио от армиран полиетилен с микроперфорации, както описахме по-горе пропуска водни пари в едната посока, но не пропуска вода в противоположната. Полага се под основното покритие (керемиди, ламарина, битумни керемиди). Благодарение на своята пълна водонепропускливост, в процеса на монтаж, както и при авария на покритието не допуска проникването на вода надолу. Елиминира възможността от поява на влага от конденз. Предпазва топлоизолацията от „продухане” в процеса на експлоатация. Полага се между топлоизолацията и основното покритие, но е важно да се осигури разтояние за вентилация между тях. Притежава устойчивост на UV лъчи и може да остане на покрива до един месец.

Паропропускащо фолио – ОНДУТИС 1300 V

ОНДУТИС 1300 V

Ондутис 1300 V е фолио със същите функции като Ондутис 110, но със значително по-висока паропропускливост. Произведено по най-съвременна трислойна технология  Ондутис 1300 V е материал с високо качество, с изключителна здравина и надеждност. Притежава висока устойчивост на UV и IR лъчи и може да остане на покрива до четири месеца преди да се положи завършващото покритие. Поради високата си паропропускливост може да се полага директро върху топлоизолацията.

ОНДУТИС F 100

Паропропускащо фолио ОНДУТИС F 100 – ново в листата на Ондулин

Предназначено е основно за приложение при вентилируеми фасади  от камък, керамика, сайдинг, алуминиеви панели и др. Функцията му е да защитава сградата и топлозолацията както от проникване на атмосферна влага (дъжд, сняг) и прах, така и от влага от конденз. Полага се между топлоизолацията и външното покритие. То е незапалимо, със специални стабилизатори за да може да издържи на слънчевите лъчи до 3 месеца в процеса на монтаж. Монтира се лесно, благодарение на напречните маркeри, улесняващи правилното застъпване. Фолиото не е напълно водоустойчиво, затова не се препоръчва използването му за покривни покрития, дори и временно.

Ondutiss

ОНДУТИС F 100

Подпокривните фолия са невидимият помощник за вашия покрив. Вие никога няма да видите резултата от тяхната работа, затова път веднага ще забележите, когато те липсват. Ето защо, ако пароизолационното или паропропускащото фолио не е включено в така наречения пакет на покрива или на външните стени, това се вижда и с просто око. А отстраняването на последствията от това е неприятна и скъпа задача.

Ондулин СМ

Официален търговски офис за България на френската призводствено-търговска група ONDULINE – световен лидер в производството и продажбата на висококачествени покривни и хидроизолационни материали от лек тип.

Прочетете също: