pixel

Пловдивският колодрум – с енергоефективна фотоволтаична фасада

колодрум

Източник: stroitelstvo.info

Единствената на Балканите многофункционална спортна зала с покрит колодрум с 9000 седящи места, която се изгражда в Пловдив, ще бъде напълно готова до края на 2014 г.

В момента усилено се довършва грубият строеж, за който държавата отпусна 3.6 млн. лв. Най-късно до март идната година фирма „Металстрой АМС“ трябва да завърши монтажа на покривното покритие и противопожарната защита на металната конструкция на залата. Вече е в ход открита процедура за изпълнител на довършителните работи съгласно актуализирания от община Пловдив инвестиционен проект, който тя наследи от колоездачното дружество „Цар Симеон 1898“. Спортното съоръжение вече е с разгъната застроена площ от приблизително 37 000 кв.м, с три подземни и две надземни нива. Новото в проекта са 6-те тренировъчни и фитнес зали на нивото на подземния паркинг, който се свива до 164 паркоместа за сметка на предвидения прилежащ открит паркинг за 2800 коли.

Техническият проект е изготвен от „Архцентър-А“ с ръководител арх. Тодор Абаджиев и водещи проектанти арх. Кирил Мавров и инж. Веселин Няголов. Той допълва и развива идейното решение и технологичната концепция на холандското проектантско бюро Sander Doumaarchitects, лицензирано от Международната федерация  по колоездене за проектиране на колодруми.

Общата стойност на поръчката за цялостното доизграждане и оборудване на обекта е 35 млн. лв. с ДДС. Финансирането е с държавни средства, които се отпускат на траншове по бюджета на община Пловдив. Срокът за изпълнение е една година и осем месеца от сключване на договора, който няма да е по-рано от февруари, тъй като до средата на януари се приемат оферти. Община Пловдив ще избира изпълнител измежду фирми, които имат опит в строителството на спортни зали – минимум две, като поне едната е с РЗП над 37 000 кв.м за над 10 вида спорт. От участниците се изисква да имат реализиран оборот от строителство общо за последните три години в размер не по-малко от 105 млн. лв., като трябва да докажaт наличен свободен ресурс от минимум 9 млн. лв. за изпълнение на поръчката.

В обема на многофункционалната спортна зала са предвидени спортни зали, ресторанти, обслужващи и рекреационни части, паркинг, технически помещения, санитарни помещения и други. На най-долното подземно ниво (-7.15 м) са разположени подземният паркинг за 164 коли, шестте тренировъчни и фитнес зали със съблекални, складови и технически помещения. Достъпът до различните нива става чрез 8 стълбищни клетки и 2 асансьора, а до паркинга – чрез рампа в югоизточната част. На ниво -3.35 м са ситуирани пресцентър за 100 души + 5-камерно SD студио; три тренировъчни зали със съблекални и релакс зона; отборни  и индивидуални съблекални; помещения за треньори, съдии, медицинско обслужване и допинг контрол; зона за процедури; кухня към ресторанта. Достъпът до игралното поле е решен чрез 2 стълбища.

На ниво -2.00 се намира главният вход с две приемни фоайета с гардероби и три каси, два асансьора и достъп до 4 стълбища. На партера (0.00 м) са оформени ресторант с тераси; помещение за почивка на спортисти; магазини за спортни стоки; офиси; детски център.

Спортната зала е съоръжена с 3000 кв.м комбинирано спортно игрище за волейбол, хандбал, баскетбол и др. десетина вида спорт. На 1 м над него под формата на асиметрична елипса е развита велопистата с олимпийски размери: 250 м дължина и 7 м ширина, и виражи от 120 до 420. Колодрумът ще е изцяло от дървена конструкция със специално покритие от сибирска лиственица. Залата ще има на разположение 5000 постоянни места, които са достатъчни за провеждане на колоездачни състезания от най-висок ранг. За други спортни събития на игралната арена ще бъдат монтирани допълнителни подвижни трибуни с до 4000 места. Осемте подхода към трибуните и игрището на спортната зала, както и колоездачната писта са организирани на ниво +3.50.

Сградата ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Тя ще бъде оформена с енергоефективна фотоволтаична фасада – фотоволтаични клетки, интегрирани в стъклопакета на окачената фасада. Отделно се предвижда външният паркинг също да бъде покрит с фотоволтаични панели. Спортната зала ще е съоръжена с VRV термопомпена система за ОВК, комбинирана с водогреен котел на природен газ, модерна BMS система, системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, противопожарна сигурност, както и мултимедийна и концертна техника. Специални системи против лед и сняг с микропроцесорно управление ще бъдат монтирани на покрива и на рампата към подземния паркинг. Предвидено е външно LED осветление на залата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: