Китай се готви да открие най-дългата в света скоростна железопътна линия

КИТАЙ

Източник: dariknews.bg

На 26 декември в Китай ще бъде открита най-дългата в света скоростна железопътна линия по маршрута Пекин-Кантон. С това ще се отбележи ключов етап от бързото изграждане на железопътна мрежа в страната, съобщиха официални издания, цитирани от АФП.

Влаковете ще изминават разстоянието от 2298 км със средна скорост 300 км/ч, осигурявайки бърза железопътна връзка между столицата Пекин и Кантон – голям южен стопански център. Вместо 22 часа занапред пътуването ще трае само 8, уточнява в. „Чайна дейли”. По линията има 35 гари, включително в големите градове Чжънчжоу, Ухан и Чанша.

За откриването е избрана датата 26 декември, защото тогава се навършва поредната годишнина от рождението на Мао Цзедун, съобщи агенция Синхуа. Така линията ще функционира през периода на отпуските, свързан с лунната Нова година, когато стотици хиляди китайци пътуват из страната надлъж и нашир.

С въвеждането в строя на новата линия постепенно ще се забравят отрицателните последици от сблъсъка на двата скоростни влака, отнел живота на 40 души през юли 2011 г. в източната китайска провинция Чжъцзян – най-трагичния железопътен инцидент в страната от 2008 г. насам, твърди в редакционен материал в. „Глобал таймс”.

Тогава катастрофата предизвика силно безпокойство във връзка със сигурността на пътуванията с китайските скоростни железници и хвърли сянка върху реномето на китайската железопътна индустрия в очите на международните търговци, уточнява БТА.

Високоскоростната железопътна мрежа в Китай се развива с ударни темпове: създадена едва през 2007 г., тя вече е най-обширната в света с 8358 км обща дължина към края на 2010 г. и се предвижда да достигне 16 000 км през 2020 г., добавя АФП.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: