През 2013 г. Столична община строи 16 нови детски градини

фъндъкова

Източник: vestnikstroitel.bg

През 2013 г. ще може да се построят 16 нови сгради на детски градини и да се увеличат местата с 1800. Ще продължи работата по изграждане на 13 центъра от семеен тип, за да се затварят домовете за деца, лишени от родителски грижи, Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.

Предвижда се ремонт и реконструкция на общинската онкологична болница догодина. Ще бъде довършен и Музеят за история на София. Повечето от средствата за тези проекти са от европейски програми.

За 2013 г.се предвижда изграждане на над 70 км нова канализационна мрежа.

През пролетта на 2013 г. започва изграждането на метрото в участъците до Бизнес парк и до Летище София. „Така ще има нови почти 8 км метролинии, които ще бъдат готови и пуснати в експлоатация от началото на 2015 г.”, заяви кметът на София. По отношение на проекта за метро до Витоша Фандъкова заяви, че е одобрено трасето, което стига до ИКЕА. „Предвижда се удължаване и на лифта, така че да има връзка между метрото и лифта. Ще се търси финансиране за това в следващите години”, каза Йорданка Фандъкова.

Във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата-2019 г. Фандъкова каза, че инвестициите в културна инфраструктура са на първо място. „През 2013 г. предстои да бъдат завършени и открити четири нови музея в София – подземният археологически музей под базиликата Св. София, т.нар. Български Лувър, откритият археологически музей на Ларгото и Музеят за история на София. Продължаваме реконструкциите и откриването на нови градски пространства за култура. Една от важните теми е достъпът до култура, така че да се изграждат градски културни пространства в районите. Предвиждаме открита сцена в район „Студентски” и още няколко такива проекти, които да привлекат гражданите и да ги включат в процеса на кандидатстване на София за европейска столица на културата”, добави Фандъкова.

Във връзка с реконструкцията на пътна инфраструктура, Фандъкова каза, че е изготвена карта на цялата територия на Столична община, на която ясно се виждат участъците, които ще бъдат реконструирани с различни финансови източници, като тази програма е за срок от четири години. По думите на Йорданка Фандъкова средствата за новите тролейбуси са осигурени по ОП „Регионално развитие”, а за нови автобуси, трамваи и метровлакове общината кандидатства по ОП „Околна среда”. „Очакваме до пролетта да имаме резултат от оперативната програма. Надяваме се проектите да бъдат одобрени, което ще позволи още през 2013 г. да започнем реализацията им”, каза Фандъкова.

„През 2013 г. ще видим отново кръстовища на две нива, много детски градини. 2013 г. ще бъде и годината на подготовка за следващия програмен период”, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Само преди месец международната кредитна агенция „Стандарт енд Пуърс” повиши за поредна година кредитния рейтинг на София и го изравни с този на държавата. Това показва, че подходът, който имаме при подготовка на бюджета, е правилен, а именно строга финансова дисциплина, амбициозна капиталова програма и привлечени европейски средства. Това ни позволява и в условията на криза без да повишаваме данъците и основните такси на софиянци, да можем да изпълняваме много сериозна капиталова програма, резултати, от която видяхме през 2012 г. В бюджета за следващата година залагаме продължаване на този подход”, каза още Фандъкова.

Подготвя се проект за обновяване на парковото пространство в районите „Нови Искър”, „Възраждане”, „Кремиковци”, съобщи заместник-кметът на Столична община с ресор „Инвестиции и строителство” Ирина Савина

Общината очаква финансиране по проект за изграждане на интегрираната система от съоръжения за третиране на битови отпадъци, проект за превенция на пожари чрез обучения на служители, рехабилитация и оборудване на онкологичната болница, проект за гражданска защита при земетресения оборудване на център за реакция при кризи и други. „Важен приоритет е интелигентното управление на водите”, заяви Савина. Предвижда се реконструкция на сгради на столични училища и изграждане на спортни зали в някои от тях.

Във връзка с превенцията срещу наводнения ще се извърши корекция на реки и почистване на речни корита. Ще бъдат коригирани пет участъка на реки, сред които на р. Владайска, р. Драгалевска и р. Суходолска, каза още Савина.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: