pixel

Откриха най-високата дървена кула в света в Норвегия

MjosaTowerОткрита на 15 март, Mjøstårnet, или кулата Mjøsa в Brumunddal близо до Осло, Норвегия, с 85,4 метра понастоящем е най-високата дървена сграда в света.

MjosaTowerМакар че дървеният материал е един от първите строителни материали, използвани за изграждане на конструкции, неговото използване не е особено предпочитано, поради известните рискове като опасност от пожар. Въпреки това, с разпознаването на някои очевидни недостатъци на строителните материали като тухли, бетон и метал става все по-актуална тенденция, хората да се обръщат към дървото. Но не от вида на дърветата, които растат в гората, а дървесни видове, които са по-здрави и по-слабо запалими.

MjosaTowerПроектирана от Voll Arkitekter, 18-етажната кула е изработена от леки, сглобяеми материали, предимно „глулам“ (слепен ламиниран дървен материал), CLT (напречно ламиниран дървен материал) и MetsäWood’s Kerto LVL (ламиниран фурнир), произведени във Финландия. Kerto LVL е лек, здрав и хомогенен материал и има отлични характеристики от отношение на коефициента здравина-тегло.

MjosaTowerКакто структурата, така и фасадата на кулата Mjøsa са направени от дърво. Първите десет етажа, с офиси и хотелски съоръжения, са изработени от сглобяеми дървени елементи. Горните етажи, обаче, където се намират апартаментите са направени от бетон. Това е така, защото степента на люлеене се увеличава колкото по-високо се издига в сградата, а тежестта на бетона прави люлеенето по-бавно и не толкова забележимо.

MjosaTowerКулата, разположена в съседство с едноименното най-голямо езеро в Норвегия, е построена според строгите правила за пожарна безопасност. Необработената масивна дървесина е с пожароустойчива повърхност и тъй като най-външният слой се характеризира с огнеупорни качества, той предпазва вътрешността от по-нататъшни щети при пожар.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: