pixel

Новият кампус на Apple ще струва 5 млрд долара

apple

Източник: inews.bg

Бъдещият кампус на щатската технологична корпорация Apple може да струва 5 млрд. долара, информира Bloomberg.

Размерът на необходимите средства е с над 2 млрд. долара повече от обявената първоначално цена (под 3 млрд. долара). Информацията изтече от запознати с проекта лица, които са пожелали анонимност, пише Econ.bg.

Мащабният проект Campus 2 беше представен лично от Стив Джобс през юни 2011 г. Тогава покойният изпълнителен директор на Apple разкри планове за гигантска единична сграда с формата на пръстен, която ще се разпростира на площ от почти 258 хиляди квадратни метра (две трети от размерите на Пентагона) и спокойно ще побира над 12 хиляди служители.

В презентацията си тогава Джобс уподоби 4-етажния гигант на космически кораб, който ще бъде една от най-добрите офис сгради в света и ще се превърне в обект на посещения от студентите по архитектура.

Освен офисите, сградата ще съдържа най-различни други помещения за хранене и почивка за служителите на Apple. Фасадата от външната страна на Campus 2 ще бъде облицована с гигантски 12-метрови панели, направени в Германия от извито стъкло, което допълнително ще оскъпи проекта.

Преди смъртта си Стив Джобс се надяваше строежът на Campus 2 да започне през 2012 г. и да бъде завършен до 2015 г. Според информиран източник актуалните планове предвиждат Apple да започнат да разчистват строителната площадка през юни, събаряйки общо 26 сега съществуващи сгради.

Макар и непотвърдена, тази информацията изглежда логична на фона на обявените от сегашния шеф на компанията Тим Кук планове Campus 2 да бъде завършен през 2016 г.

Ако данните за цената на бъдещия главен офис на Apple се окажат точни, то той ще засенчи новия Световен търговски център в Ню Йорк, който ще бъде построен на мястото на съборените на 11 септември 2001 г. кули близнаци. Въпросният ще струва „едва“ 3,9 млрд. долара.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: