pixel

Най-големият в света купол на стадион (ВИДЕО)

stadion

Стадионът SportsHub в Сингапур, който беше пуснат в експлоатация през юни 2014 г., е едно от най-големите спортни съоръжения не само в Азия, но и в целия свят. Той може да попадне в Книгата на рекордите на Гинес с това, че притежава най-големия в света подвижен купол.

Друг рекорд е срокът, за който е бил построен – по-малко от три години. Изграждането на SportsHub е започнало през 2011 г. на мястото на стария Национален стадион. Капацитетът на новото съоръжение е 55 000 места. Разположен е на площ от 35 хектара и се състои от няколко покрити арени, аквапарк, център за водни спортове, пешеходна зона за разходки, мол, спортно информационен център с музеи и библиотеки, открити обществени площадки за деца и възрастни, ресторанти.

stadion

Куполът е безспорно уникалния елемент на SportsHub. Диаметърът му е 310 метра, а площта – над 20 000 кв.м. Тежи 8881 тона. Това прави въпросната конструкция най-голямата сред изградените до момента куполи в цял свят.

На SportsHub могат да се играе футбол, ръгби и крикет, както и да се провеждат лекоатлетически състезания.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: