Гигантски лотус в изкуствено езеро

lotos

Сградата-лотус и обществен парк около нея, разпростиращ се върху 3,5 хектара, са разположени в самото сърце на Wujin – бързо разрастващ се южен квартал на град Changzhou в провинция Jiangsu, Китай. Те са проектирани с идеята да изпълнят ролята на важен културен маркер и градска забележителност – символично утвърждавайки амбициите на местната управа за бъдещо развитие.

„Лотусът” е изграден като допълнение към съществуващи общински подземни съоръжения, разположени на два етажа под съществуващо изкуствено езеро. В сградата се помещават нови изложбени и конферентни зали, както и зали за срещи.

Изборът на флорална форма за сградата е определен от нуждата да се създаде структура с характерно, отчасти анонимно присъствие. Проектът залага на оригиналност, с цел създаването на единно място, генериращо здрави и дълготрайни обществени връзки.

Замислен като обитаема скулптурна форма, която сякаш естествено изплува на повърхността на езерото, сградата смайва посетителите, които още с влизането си през входа се озовават в наподобяващо катедрала пространство. С умелото съчетаване на светлина и цвят, е постигната ярка и приповдигаща духа атмосфера. Ръчно изработена мозайка, съчетаваща бяло, бежово и стоманено сиво, покрива всички вътрешни и външни подови повърхности. Завъшващ щрих към цялата композиция ще бъде висящ от върха 7-метров полилей.

Проектирана с оглед намаляване на енергийния разход, структурата ще черпи допълнтелна енергия, добивана с помощта на повече 2500 геотермални сонди, инсталирани в основата на изкуственото езеро. Цялата водна маса на езерото ще бъде използвана за охлаждане климатичната система през лятото и подгряването й през зимата.

lotos

asdgasdg

lotos

Източник: arhitektura.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: