pixel

Строители затвориха два главни пътя

protest

Пътни строители от шуменската фирма „Автомагистрали–Черно море“ излязоха на протест заради неразплатени от държавата 14 млн. лева и блокираха пътища. Минути преди 12 часа протестиращите затвориха главните пътища Варна – Русе и Варна – София, съобщи БНР. Над 300 от работници от фирмата дойдоха на пътен възел „Белокопитово“. Образували са се 5 км колони автомобили в двете посоки.

Някои от изнервените шофьори опитаха да водят преговори с протестиращите да пуснат движението, но безуспешно, стигана се и до пререкания, но напрежението не ескалира заради 20-те полицейски служители, които охраняват, предаде „Фокус“.

Протестът продължава, въпреки че първоначално беше заявено, че ще продължи един час.
Недоволните строители планират и протести в София, но засега те се отлагат заради липса на средства за транспорт.

Същевременно пред журналисти в Министерски съвет финансовият министър Петър Чобанов коментира, че Министерството на регионалното развитие „има хубав бюджет“ и може да се справи с този въпрос.

Вчера отново по обяд над 250 служители на фирмата блокираха за 20 минути пътищата към Търговище и Русе при пътен възел Белокопитово на магистрала „Хемус“.

Неразплатените средства спъват работата на строителите по новата отсечка на магистрала „Хемус“, съобщи изпълнителният директор по финансовата част на дружеството Петя Стоянова, цитирана от БНР.

Вчера тя беше в София, за да се опита да разреши проблема, но вече е ясно, че превеждането на забавените пари към фирмата не е включено като точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес.

Според Стоянова от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ няма да изпълнят обещанията си към „Автомагистрали – Черно море“.

„Имахме обещание, че днес на заседание на МС ще бъде внесено постановлението, което урежда разплащането на всички суми, дължими на „Автомагистрали-Черно море“. Това не се случи. И днес то не е в дневния ред. Единственото, което научихме от синдикатите, е че на 27 юни е внесено постановление от страна на МРРБ към Министерството на финансите. Това означава, че министър Десислава Терзиева е лъгала в очите работници, журналисти и всички останали“, обясни Стоянова.

Вероятно работниците ще трябва да чакат назначаването на служебно правителство, за да получат заплатите си за май и юни т.г., а дружеството да разполага със средства, с които да продължи строежа на аутобана.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: