pixel

Глобалните инвестиции в чиста енергия са скочили с 33%

chista energia

Глобалните инвестиции в чиста енергия отчетоха ръст през второто тримесечие на 2014 г. в резултат на някои големи проекти за вятърна и слънчева енергия и множество инсталации на покривни соларни фотоволтаични системи. Bloomberg New Energy Finance съобщи, че през втората четвърт инвестициитеса скочили с 33% спрямо Q1 и с 9 на сто спрямо Q2 на миналата година. Инвестиции във възобновяема енергия са надхвърлили 63 милиарда долара. Това е най-силното второ тримесечие от 2012 г. насам, когато инвестициите достигнаха 69,6 млрд. долара. Най-силното тримесечие на всички времена от гледна точка на инвестициите в чиста енергия е втората четвърт на 2011 г., когато вложенията възлизаха на $78 милиарда.

Сделките, довели до този значителен растеж, включват най-голямата (различна от ВЕЦ) ВЕИ сделка – оценяваната на 3,8 милиарда щатски долара 600-мегаватоваофшорна вятърна ферма Gemini, която ще бъде построена в холандската част на Северно море, на около 85 км северно от Грьонинген. Когато бъде завършена през 2023 г., тя ще предоставяелектроенергия за 1,5 милиона души и ще спестява на природата 1,25 милиона тона CO2 годишно. Други големи проекти включват 121-мегаватовия проект Ashalim за концентриранаслънчева енергия в пустинята Негев в Израел, оценяван на $ 818 милиона, и 252-мегаватовата вятърна ферма Cemex Venitka в Мексико на стойност 647 милиона долара.

Китай има най-голям принос за скока на инвестициите през Q2. На нея се падат 19,3 милиарда щатски долара инвестиции. САЩ е инвестирала $ 10,6 милиарда, Европа – $ 14 милиарда.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: