pixel

Варна готова с проекти за над 1 млрд. лв.

varna

За новия програмен период (2014 – 2020 г.) Община Варна ще кандидатства за 690 млн. лв. със 165 проекта. Има и резервен списък за 44 проекта за над 440 млн. лв. 165-те проекта са включени в интегрирания план за градско развитие и възстановяване, съобщи по Дарик зам.-кметът Бисер Младенов, който отговаря за европейските проекти.

Ремонтът на бул. „3 март“, преместването на пристанището и нова сграда на градската библиотека са едни от най-важните обекти, заслужаващи европейско финансиране, по думите на Младенов.

Има и резервен списък с още 40 проекта за над 440 млн. лв.

Проектите от резеревния списък ще бъдат уточнени през есента. Според зам.-кмета правителството не би попречила на общините да получат европейско финансиране за проектите си.

Към момента Община Варна има подписани договори с европейско финансиране за над 300 млн. лв. Приоритетните области са градска инфраструктура, социални дейности и здравеопазване.

В общинската дирекция за европейските проекти работят 11 души, чийто брой не е достатъчен, смята зам.-кметът. При назначаването си на поста през месец септември той заварил много работа за наваксване. До края на 2013 г. в сметките на общината са били преведени 60 млн. лв. по проекти, които вече се изпълняват.

След доставката на новите автобуси по проекта за интегриран градски транспорт предстои още изграждането на бърз коридор от квартал „Владиславово“ до „Почивка“, изграждането на системи за продажба на билети и за оповестяване. Всички дейности трябва да приключат до края на 2015 г.

Първият етап от ремонта на центъра на Варна, включващ отсечката между площад „България“ и ул. „Шипка“, ще завърши през месец май. След края на туристическия сезон строителните дейности ще продължат, а новият варненски център ще е напълно готов също през 2015 г., категоричен е Младенов.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: