pixel

Отвори врати първата детска градина с екоотопление

Бойко Борисов

Източник: vestnikstroitel.bg

„Когато поема ангажименти, правя така, че те да се изпълняват. Тук досега не е имало детска градина. Новата ОДЗ №140 е едно модерно, прекрасно „зелено” детско заведение, което разполага с най-добрите термопомпи, с много висока енергийна ефективност и съответно това ще доведе до 6 пъти по-ниски цени за отопление – в това е бъдещето.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като заедно с кмета на гр. София откриха новоизградената детска градина в с. Долни Богров. „Догодина ще имаме готовност да направим всичко възможно, за да има и училище в това прекрасно място, стига да има достатъчно деца, които да останат да живеят в селото. Въздухът тук вече е чист и както жителите пожелаха, изграждането на АМ „Хемус” няма да им попречи.”, допълни още премиерът. По думите му капацитетът на новата детска градина е за над 100 деца ,  които днес бяха приети в сградата.

Проблеми в с. Долни Богров вече няма да има. Тук могат да идват и деца от съседните квартали.”, подчерта столичният кмет. „Над 3000 дървета са засадени в район „Кремиковци” през последните години, за да осигуряваме за хората в с. Долни Богров добри условия за живот.”, категорична е г-жа Йорданка Фандъкова. „2 200 000 лв. е инвестицията на Столична община в това детско заведение, но всеки лев си струва, защото той е вложен за децата.”, заключи тя.

За отоплението на новата сграда е използвана иновативна технология, която е не само екологично чиста, но и енергийноефективна система. Отоплителната инсталация е захранвана с една топлоносител термопопмпа вода/вода и втора – топлоносител вода с температура 55/50 С. Същите помпи са монтирани в техническото помещение в сутерена на сградата. В помещението са монтирани и два броя комбинирани бойлери по 800 литра, като всеки от тях е подвързан към съответната термопомпа, водоразпределители, подово отопление, вентилационни инсталации, топлообменник (система против замръзване). Отделно за всеки бойлер е предвидено и загряване от слънчеви колектори, разположени на покрива на сградата. Термопомпите обслужват съответно радиаторното отопление, вентилационните инсталации и подовото лъчисто отопление.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: