pixel

„Българският Лувър“ готов след 10 месеца

 Лувър

Източник: vestnikstroitel.bg

Започва изграждането на „Българския Лувър“ – първия голям български национален музеен комплекс. Така наречения „Български Лувър” ще се разпростира на площ от 21 000 кв.м. Над 600 кв.м. ще са зелените площи, част от които ще са на покрива на бившите сгради на Техническия университет. Инвестицията е на стойност 27 млн. лв., които са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие”.

„Тази идея съществува от 50 години, но никога не е успяла да се осъществи, защото нито един човек не е имал волята и възможността да намери средства. Реализацията на всяка хубава мечта става със средства“, подчерта Вежди Рашидов,

„Строителят обеща да е готов до 10 месеца. Аз лично ще се радвам ако стане за 8 месеца, тъй като след това няма да съм вече министър”, каза Вежди Рашидов и изрази надежда, че ще открие поне една изложба тук.

„Добре осъзнавам, че ние не правим сграда, където ще слагаме картините на българските художници. Тук ще се помещава както всяка държава, която уважава себе си – паметта на българската държава. По думите му Лувърът на България ще бъде световен музей. България има огромна колекция индийско, южноафриканско, западно-европейско и друго изкуство. Това е едно богатство“, каза още Рашидов.

На интернет страницата на Министерството на културата всеки може да даде предложение за име на музейния комплекс, в който ще се помещават Националният музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Комплексът ще включва 25 зали. На първият етаж ще са разположени магазин за сувенири, гардероб, информационен център, както четири зали за скулптори. Петте експозиционни зали, както и шест за живопис и графика ще са на втория етаж. На третото ниво е предвидено да има само три зали. Там ще има и 15 офиса и 20 работни помещения за служителите и кураторите. На четвъртия етаж ще има зала за самостоятелни изложби, шест зали. На последния пети етаж не са предвидени изложбени зали.

Според министъра, когато Националният исторически музей да бъде преместен в сградата на ЦУМ пред Ларгото – няма да има по-хубав европейски град от София.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: