pixel

Невероятна органична къща край Москва

Moscow 1
Московското архитектурно бюро Нико Архитект завърши наскоро изграждането на „Къща в ландшафта“ – органична постройка, разположена в Московска област, Русия.

В условията на неекспресивна среда, основната концепция е интегрирането на къщата в изкуствено създаден ландшафт. Това е диалог с контекста на естествения ред. Проектът е създаден с внимание към жизненото пространство на човека, като творение и част от природата.

Moscow 2

Архитектурната композиция на сградата се развива отвън навътре. Временните и постоянни компоненти са ясно видими: рамката и променящата се същност на околната среда, биологията на архитектурата, единството на конструкционния и природен дизайн.

Moscow 3

Визуалната структура като естествено продължение е комбинирана в единна форма на взаимодействие на противоположностите с футуристичната основа на архитектурата, което не ѝ противоречи. В същото време функционалните зони едновременно се разграничават и съставляват едно цяло, размивайки границите между външното и вътрешно пространство. Композицията се разгръща свободно. Преобладава идеята за функционална целесъобразност, основана на хармоничното адаптиране на проекта към условията на неговото съществуване и цел.

Moscow 6

Всичко е балансирано, както в жив организъм: външното пространство на обекта е преплетено с интериора на хола, спалнята и други помещения, създаващи усещане за уют и топлина. Непрекъснатостта на взаимния поток на ландшафта в сградата и на сградата в ландшафта се усилват от зеления покрив, върху който на изкуствен релеф е организирана градина от дървесни и тревисти растения. Допълнителна връзка с външното се осигурява благодарение на осветителните тела на покрива, ориентирани към движението на слънцето, и добавянето на свободно пространство чрез фина игра на черно-бели нюанси в интериора.

Moscow 7

Основните интериорни решения се подчиняват на принципа за интегриране на „домашна галерия“ в жилищното пространство. Рамката на сградата е фон за декор и изкуство, скулптури и  декоративни елементи със скрити японски мотиви. Всяка мебел се интерпретира като произведение на изкуството. Панорамните отлети прозорци не пречат да се съсредоточите върху „историите“, които се развиват в къщата, и не разрушават нито едно архитектурно поле, което включва външно-интериорните и ландшафтни решения. Предметите на изкуството са също зонови елементи на жилищни и нежилищни помещения и са индикатори за посоката на движение.

Moscow 9

Общото пространство за гости е разделено на три зони: кухня-трапезария, кът с мека мебел и камина и зона за кафе. Като послание към класическата символика в японската култура, кухнята е визуално отделена от основната дневна зона чрез преграда с кръгъл отвор, което допълнително създава непрекъснат диалог между пространствата. Зоната с мека мебел също има кръгла, почти затворена форма, и е съставната сърцевина на интериора, символизираща две балансирани половини – ин и ян. Осветлението е организирано не само от функционална гледна точка, но също така е част от органичната архитектура, подчертавайки конструкционните особености на сградата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: