pixel

Multipor при топлоизолация на студен плосък покрив на панелни сгради

multiopor

Минералните плочи Multipor биха могли да бъдат много добро и ефективно  решение при санирането на панелните блокове.  Това е начин енергийното обновяване на българските домове да бъде извършено с висококачествени материали с най-добри параметри за топлоизолация .

Multipor притежава редица предимства при топлоизолацията на студен плосък покрив на панелни сгради. Минералните топлоизолационни плочи се полагат лесно и бързо към плочата, без употреба на дюбели и съответно без използване на бормашина в тесните подпокривни пространства.

При работата с този продукт  не е необходима допълнителна обработка след залепване. Минералните топлоизолационни плочи са дълготрайно решение, тъй като те запазват свойствата си: не се разпрашават и не отделят нишки, не променят обема си и не сублимират, не стимулират развитието на инсекти. Освен това Multipor е негорим, екологичен и здравословен продукт, произведен изцяло от минерални суровини.

multiopor

Приложението на Multipor е широко – топлоизолационните плочи са подходящи както за външна (фасадна) изолация, така и за изолация от вътрешната страна на външните стени, особено в случаи когато се санират паметници на културата и промените по фасадата трябва да бъдат избегнати. Голямата му здравина и устойчивост на натиск и на атмосферни въздействия, са предпоставка да не променя с времето нито топлотехническите си свойства, нито размерите си.

За да се намали влиянието на топлинните мостове, Multipor може да се използва за изолация на стоманобетонните елементи. Като допълнителен ефект от изолирането на топлинните мостове кондензът и мухълът остават в миналото. Това създава здравословна и комфортна среда в санираните помещения.

multiopor

Уникалното при Multipor не е изключително ниският коефициент на топлопроводност λ = 0,045 W/mK, който го прави конкурентноспособен на класическите топлоизолационни материали (EPS, XPS, минерална вата), а това че той не притежава техните недостатъци. Новите плочи за изолация се отличават с голяма здравина и устойчивост на натиск, както и на атмосферни въздействия. Те притежават отлично звукопоглъщане, което е особено важно при използването им като изолация на таваните на подземни гаражи или инсталационни помещения.

Друго изразително предимство на новия продукт е най-високият клас по негоримост -А1. Плочите са подходящи за места с повишен риск от пожар. Ако все пак възникне пожар, Multipor – за разлика от други топлоизолационни материали – не се възпламенява и не отделя вредни за човека и околната среда газове.

multiopor

Точните размери, ниското обемно тегло (от100 до 115 kg/m³) и твърдата повърхност на изолационните плочи Multipor правят тяхното поставяне и монтиране лесно и бързо. Основните им размери са дължина 600 mm и височина 500 mm. Те са еднакви за всички произвеждани плочи. Променлива е само тяхната дебелина в границите между 75 и 200 mm. За изолирането на 1 m³ са необходими 3,3 плочи, независимо от дебелината. Плочите се закрепват директно върху стената със специален лепилен разтвор. След залепването към стената повърхността се обработва отново със същия лепилен разтвор, който се армира с мрежа. Накрая се полага декоративна мазилка или боя.

Появата на новите топлоизолационни плочи Multipor на пазара у нас е в отговор на тенденцията за все по-строги изисквания към материалите за топлоизолация в контекста на растящата необходимост от оптимална енергийна ефективност на сградите.

Ксела България

Ксела България е на българския пазар от близо четвърт век и е част от Xella Group - водещ световен производител на строителните материали, доказали качеството си през годините - блоковете от клетъчен бетон YTONG и минерални топлоизолационни плочи Multipor. Xella е със седалище в Дуисбург / Германия, притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни. В България оперират два завода – този за YTONG в София и за Multipor – в Добрич, като произведените материали се изнасят в над 10 страни от Европа и Близкия изток.

Прочетете също: