МС одобри транша за третия етап на метрото

метро

Източник: publics.bg

Министерски съвет  (МС) даде разрешение за подписване на договор между министър Ивайло Московски и „Метрополитен“ ЕАД за отпускане на безвъзмездна финансова помощ. Парите в размер на малко над 215 млн. лв ще бъдат осигурени за строителството на метрото от МС „Младост 1 „ по разклонениетята на първи диаметър към Летище София и Бизнес Парк, става ясно в съобщение на министерството.

В качеството си на ръководотел на ОП „Транспорт“, по която е осигурено финансирането на проекта, ще бъде разписан договор за изпълнение на дейностите по разширение на метрото в „Етап 3″. Той е разделен на 2 лота. Лот-1 обхваща трасето от МС“Цариградско шосе“ до „Летище София“. Лот-2 ще се изпълнява в южна посока от МС „Младост 1“ до Бизнес Парк София при улица „Самара“.

В началото на месец октомври Столична община получи от МТИТС и Министерството на земеделието и храните два имота по трасето на Лот-1. Това се налагаше, за да може „Метрополитен“ да стартира строителството. През месец юни тази година пък след разговор на транспортния министър с представители на Европейската комисия (ЕК) беше решено спестените от търговете за първи лот пари да бъдат прехвърлени за изпълнение на метрото в направление „Младост 4“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: