pixel

Амнистия за остъклените балкони

балкон

Източник: trud.bg

Законодателната и изпълнителната власт се разминаха в тълкуванията си за това трябва ли собствениците на остъклени до 2001 г. балкони да ги узаконяват и да плащат глоба за тях. Преди дни  шефката на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева заяви по Би Ти Ви, че допустимостта на такива преустройства произтича от самия закон и никой собственик на тераса, остъклена преди 31 март 2001 г., не трябва да прави нещо специално за това, нито пък да плаща глоба. Ден по-рано същото каза и регионалната министърка Лиляна Павлова.

Два дни преди това шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, който е автор на текста за предстоящата амнистия за незаконно строителство, обясни, че за балконите важат същите правила, както и за узаконяването на останалите неразрешени строежи. Т.е. собственикът им трябва да поиска разрешително от общината и да плати глоба, която след последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) започва от 5000 лв.

ДНСК обаче е намерила основание да не глобява в Закона за административните нарушения и наказания, стана ясно от обясненията на Гечева. Според член 34 от този закон не се образува административно-наказателно производство, ако не е съставен акт за нарушението 3 месеца след установяването му или ако е изтекла 1 година от извършването му. Тя обаче не каза дали това правило ще се прилага и за незаконните сгради.

Гечева допусна, че хората, които са извършили остъкляването преди години, могат да изкарат удостоверение за търпимост, ако искат да продават или прехвърлят жилището. Тя подчерта, че не трябва да се дават пари за разрешително, а се изкарва само удостоверение за търпимост. В София актът за търпимост струва между 250 и 500 лв. в зависимост от срока на издаването, пише в ценоразпис на сайта на общината. За да издаде самия акт, общината иска 8 документа, за 3 от които се плаща отделно.

Гечева каза още, че от общо 2500 заповеди за премахване на незаконно строителство само 15 са за балкони, но при тях остъкляването е свързано и с други преустройства. От думите  излезе, че ДНСК не предвижда акции срещу незаконни балкони.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: