pixel

Марисан Академия: Хидроизолация на цокъл и подземни стени

марисан

Цокълният участък на една фасада започва от котата на терена или неговата настилка и се простира във височина до 30-50 см. Той е участъка, подложен на най-голямо водно натоварване и е изложен на въздействието на дъждовната вода, топящите се снегове и водата от напоителните съоръжения. Освен това, цокълът е подложен и на множество механични натоварвания и случайни удари от преминаващи машини, паркиращи автомобили, неумишлено човешко въздействие и т.н., които са в състояние да повредят топлоизолацията и мазилката върху нея.

Тези процеси в комбинация с постоянния процес на мокрене и изсъхване с времето нарушава целостта на цокъла. Появилите се нарушения водят до проникване на вода във вътрешността на топлоизолационната система и в основата под нея. В подземната част стените също са подложени на голямо водно натоварване – от валежи, подземни води, напояване и др. При неправилно положена или нарушена хидроизолация в стената прониква влага. Замръзването на проникналата вода при отрицателни температури разрушава с времето материалите и намалява техните топлоизолационни качества.  Това  води  до  разрушаване  на  покритията  и  отлагане  на  соли  върху  вътрешните повърхности на стените и благоприятства развитието на мухъл и плесен.

Поради тази причина при планирането и монтажа на хидроизолационната и топлоизолационна системи е важно да се вземат под внимание особените механични и водни натоварвания в областта на цокъла и подземните стени.

Системните решения  HYDRO аnd  SPLIT PROTECTION² са разработени специално за хидроизолиране на тези участъци от  сградата и  предотвратяват проникването на  влага в  конструкцията, осигуряват тяхната надеждна защита и дълъг живот.

ИЗПЛЪЛНЕНИЕ НА СИСТЕМАТА:

1.   Грундиране  по   цялата   площ   на   дълбочина  до   предходното  скосение   на   фундамента  с
 НАНОГРУНД®  – дълбокопроникващ грунд с нано частици за оптимално запечатване и заздравяване на основата и за създаване на по-добра контактна повърхност.

2. Нанасяне на първия слой еластична двукомпонентна хидроизолация  Хидрозол® с помоща  на валяк, четка или маламашка.

3.  Вторият  слой  еластична  двукомпонентна  хидроизолация   Хидрозол®   се  нанася  след  4 ч перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да бъде 3мм.

4. Топлоизолационните плочи се залепя с  Термофлекс® ЛЕПИЛО ЗА ЕPS  (4 дена след изпълнението на хидроизолацията). Лепилото се нанася задължително по цялата повърхност на плочите.

5.  Дюбелирането  на  цокълните  плочи  се  извършва  (най-малко  24  ч  след  залепването  им)  на височина най-ниско 20 см над котата на терена. Не се допуска пробиването на хидроизолационния слой с дюбели!

6. Армираната със СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА  шпакловка се извършва с помоща на  Термофлекс®  ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS  на дълбочина 20-30 см. под котата на терена. Надолу, топлоизолационните плочи могат да останат нешпакловани.

7. В подземната част се поставя хидроизолационна мушама, която в долния си край се извива навън. В изкопа се насипва чакъл с ширина 20-30 см., а в основата на фундамента се подвежда дренаж.

8. Лепенето на керамичната облицовка на цокъла се извършва с високоякостното гъвкаво лепило Терафлекс® GOLD   (най-малко  7  дена  след  полагането  на  шпакловката).  Лепилото  се  намазва задължително по цялата повърхност както на основата, така и на плочата.

9. Фугите между плочите се фугират (48 ч след полагане на облицовката) с еластичната фугираща смес   Терафлекс® SILVER SELECTION    (за   широки   фуги   от   4   до   16   мм),   която   има   мощен водоотблъскващ ефект и е издръжлива на замръзване. За да се предотврати събирането на конденз в лепилото под плочите, площа на фугите трябва да бъде най-малко 6% от общата  облицовъчна повърхност.

НАНОГРУНД

КОМПОНЕНТИ НА СИСТЕМАТА:

1. НАНОГРУНД ® (Дълбокопроникващ грунд с нано частици, за оптимално запечатване и заздравяване на фино порести и песъчливи повърхности на закрито и открито)

2.  и  3.  Хидрозол®   (Еластичен  двукомпонентен хидро-изолационен шлам  осигуряващ  здрава  и непрекъсната хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане)

4.  Термофлекс® ЛЕПИЛО ЗА EPS   (Лепилен  разтвор  за  лепене  на  топло-изолационни  плочи  от експандиран полистирен (EPS) върху различни основи при топлинно изолиране на сгради)

5.  Термофлекс® EPS  F-EXTRA (Фасадни топло- и шумоизолационни плочи от EPS с повишена якост на натиск, за топлинно изолиране на сгради като елемент от интегрирана топлоизолационна система)

и   ТЕРАПОР® XPS   (Топлоизолационни  плочи  от  XPS  с  повишена  якост  на  натиск,  за   топлинно изолиране на цокли и подземни участъци)

6.   Термофлекс® ШПАКЛОВКА ЗА EPS/XPS   (Строителен  разтвор  за  лепене  и   шпакловане  на топлоизолационни  плочи  от  експандиран  (EPS)  и  екструдиран  (XPS)  полистирен   при  топлинно изолиране на сгради)

HYDRO and SPLIT PROTECTION

7.  АРМИРАЩА СТЪКЛОТЕКСТИЛНА МРЕЖА  (Алкалоустойчива мрежа от фибро стъкло за изработка на армиран шпакловъчен слой върху топлоизолационни плочи)

8.  Терафлекс® GOLD  (Високо якостно, гъвкаво лепило за дебелослойно и тънкослойно полагане на големи и тежки облицовъчни плочи и камъни върху критични основи)

9.  Терафлекс® SILVER SELECTION  (Eластична водоотблъскваща фугираща смес c висока устойчивост на износване и защита от мухъл и плесен, за фуги с ширина от 4 до 16 мм)

10.  САМОЗАЛЕПВАЩА БИТУМНА МЕМБРАНА С ВЕРТИКАЛЕН ДРЕНАЖ

11.  Термофлекс® COLOUR PRIMER  (Oцветен  паропропусклив  грунд,  проникващ  в  основата  и подобряващ сцеплението, преди полагане на мазилки и боядисване на фасади)

12. Термофлекс® PRO SOLID (Пастообразна силикат-силиконова мазилка за защитни и декоративни покрития на фасади и вътрешни стени в сгради)

HYDRO and SPLIT PROTECTION²

Силно  еластична безшевна хидроизолационна мембрана с  нулево водопоглъщане  –  иновативно решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение.

HYDRO and SPLIT PROTECTION

Описание

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 е система на циментова основа, предлагаща иновативно и подходящо решение за хидроизолационна защита при почти всяко приложение – от защитата на подземни конструкции и площи, през мокрите помещения и интериорните довършителни работи, до хидроизолирането на басейни, резервоари за вода и други специализирани съоръжения, подложени на голямо водно натоварване. Тя образува еластична безшевна хидроизолационна мембрана с нулево водопоглъщане, която държи влагата далеч от конструкцията и осигурява здрава и сигурна основа при подготовката на повърхности за полагане на облицовки в мокри помещения, водни съоръжения, басейни, спа центрове и др.

Системата е разработена специално да издържа на неблагоприятни атмосферни условия и температурни колебания, гарантирайки максимална защита на всички строителни елементи и конструкции, които са подложени на климатични влияния – на балкони, тераси, покриви и др. Тя осигурява възможност за тяхното приспособяване към деформациите възникнали в следствие на тези въздействия, запазвайки ефективността на хидроизолация и осигурявайки дългият им живот и водоустойчивост.

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 е с изключително висока еластичност и с нулево водопоглъщане, осигурявайки трайна и сигурна защита от влага при съединителни, разширителни, ъглови и други фуги със средно и високо движение, както и между отделни строителни елементи. Екстремната якост на сцепление на хидроизолационният слой с множество строителни основи, включително метал, дърво, технически камък, керамика, акрилни покрития и др. определя и неговата устойчивост както на положителен, така и на отрицателен воден напор.

След изсъхване и втвърдяване системата покрива изцяло хигиените изисквания, осигурява антибактериален ефект и възможност за контакт с питейна вода, за което са извършени необходимите изпитвания и е издаден съответния Здравен сертификат.

Области на приложение

HYDRO and SPLIT PROTECTION2 се препоръчва за хидроизолация под вътрешни и външни подови настилки на бани, душове, тераси, плувни басейни, фонтани и други повърхности изложени на постоянното въздействие на влагата. Осигурява сигурно защитно покритие срещу влага за подпорни стени, основи и подземни части на сгради и други строителни елементи, мазилки, фуги и други. Идеално решение за хидроизолация както от външната, така и от вътрешната страна на водни резервоари в бита, селското стопанство и индустрията.

Свойства:

– защитава строителните елементи от разрушения, предизвикани от проникнала влага

– осигурява значителни икономии от разходи за скъпоструващи ремонти

– гарантира дълъг експлоатационен период на строителната конструкция и облицовъчните покрития

– осигурява добър микроклимат с нормална температура и влажност в помещенията

– осигурява комфорт на обитаването в здравословна среда

Повече информация може да намерите тук.

марисан

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: