pixel

Калифорния планира да съхранява възобновяема енергия

възобновяеми източници

Източник: greentech.bg

Калифорния – един от щатите в САЩ, където слънчевата и вятърната енергия се утвърдиха най-сполучливо, вече се готви за следващата голяма стъпка в енергетиката – щатската управа вече мисли за мащабно съхранение на електроенергия с цел по-доброто интегриране на възобновяема енергия с останалата част от мрежата.

Токът от слънцето и вятъра варира драстично, така че съхранението му за по-нататъшна употреба прави доставките по-предсказуеми.

„Не може да се разчита само на слънчевата светлина,” коментира губернатор Джери Браун на конференцията Intersolar в Сан Франциско . “Трябва да „бутилираме“ слънчевата светлина.”

Идеята на Калифорния за мащабно съхранение на възобновяемата енергия идва след предприетите стъпки, чиято цел е до 2020 година една трета от електричеството в щата да идва от ВЕИ. Предложението вече привлече интереса на рисковите инвеститори, сред които Питър Тийл и Винод Хошла, големи производители на батерии като LG Chem, както и ключови играчи като General Electric Co и основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Разбира се, Калифорния не е единствената, тръгнала по този път. Германия е пионер в съхранението на ВЕИ енергия. Но агресивността на плановете на Калифорния правят нейния път интересен: щатската управа мисли за съхраняване на до 1,3 гигавата до 2020 г.!

Анализаторът на Lux Research Стивън Минихан казва, че предложението на Калифорния е първият законодателен акт, който ще има незабавно и дълготрайно въздействие върху пазара на системи за електроенергийно съхранение. Този сегмент ще се разрасне до разгръщането на инсталации на стойност 10,4 милиарда щатски долара през 2017 г. – на фона на едва 200 милиона долара през миналата година.

Скъпа технология

Дотук всичко звучи добре, но съхранението е доста скъпо в сравнение с изграждането на нови газови централи. Много проекти за съхранение се реализират с помощта на стимулиращи схеми, които обаче рано или късно „пресъхват“. Това означава, че крайните потребители на комунални услуги рано или късно ще трябва да платят сметката. Освен това съществува рискът разни недоказани технологии за съхранение да не „изпълнят“ обещанието си. „Крайните платци на сметките ще са на куката“, казва Фарзад Газах от организация, наречена „Дивизя на защитниците на платците“.

Поддръжниците на технологията пък твърдят, че платците в крайна сметка ще имат полза, защото на електро-дружествата няма да се налага да строят нови електроцентрали и съпътстващата ги ифраструктура. Вместо това те ще могат да сиосигуряват допълнителна мощност за по няколко часа на ден. Така общата полза от системите за съхранение се оправдава и си струва.

Неизбежните трудности

Подобно на соларната индустрия и в сферата на решенията за съхранение са налице неизбежните сътресения и подобаваща порция трудности. Те са резултат от борбата да се намалят разходите и да се докажат новите технологии. Производителят на батерии A123 Systems и производителят на маховик-машини Beacon Мощност LLC бяха сред фирмите с най-висок рейтинг, но обявиха фалит, въпреки че бяха получили щедра подкрепа от американското министерство на енергетиката. Сега и двете живеят нов живот в съвсем нови сфери.

Перспективи

Отвъд това показателно е, че Гейтс, Тийл и Хошла инвестираха през тази година в производителя на системи за енергийно съхранение чрез сгъстен въздух LightSail. Гейтс и Хошла инвестираха и в друга млада фирма за батерии на име Ambri. „Съхранението от комунален мащаб винаги е било една от областите, за които знаехме и знаем, че ще се случи. Това е въпрос на време“, казва Андрю Чънг от Khosla Ventures.

Това, което е съществено, е че ходът на Калифорния „отваря с ритник вратата“ за редица новостартиращи компании, които досега са имали трудност да разгърнат своите малки пилотни проекти в и да ги превърнат в големи продажби, добавя Ченг. Според анализаторите, реалното въздействие от фокусирането в енергийното съхранение ще се усети между 2020 г. и 2030 г. в щатите и страните, които сега се съсредоточават в това.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: