pixel

Отмениха разрешението за строеж в хотел ”Маринела”

hotel marinel

МРРБ обяви какви действия е предприело по отношение на надстрояване на едноетажното тяло на хотел „Маринела – София“. При проверка на строежа през април 2016 г. от органите на ДНСК е установено, че строителството се извършва без да са одобрени технически проекти, се казва в съобщение на министерството.

На 16 май 2016 г. е издадена заповед за спиране на строежа и забрана на достъпа.

Във връзка с установени нарушения на нормативната уредба е подаден сигнал до прокуратурата за протестиране на разрешението за строеж пред началника на РДНСК Югозападен район, съобщава dir.bg.

Разрешението за строеж е протестирано от Софийска градска прокуратура. В протеста на СГП се твърди, че са налице достатъчно данни и доказателства за неговата незаконосъобразност в нейната най-тежка форма – нищожност. Това е така, защото главният архитект на район „Лозенец“ – СО не е бил надлежно оправомощен да издава разрешения за строеж за строителни обекти от втора категория, какъвто е настоящият случай.

Поради основателност на протеста на прокуратурата на 31 октомври 2016 г. е издадена заповед от началника на РДНСК Югозападен район, с която е отменено издаденото разрешение за строеж от главния архитект на район „Лозенец“ – СО, поради липса на материална компетентност. Заповедта е в процес на връчване на заинтересованите лица.

Хотел „Маринела“ е известен в недалечното минало като Японския хотел и “Кемпински-Зографски“. Собственик на хотела е бизнесменът Ветко Арабаджиев, чиято съпруга се казва Маринела.

От Съюза на архитектите алармираха преди няколко месеца, че собственикът изкоренил японските вишни в пешеходната зона, променя цялостния вид на сградата, строи масивни метални конструкции, променя фасадата, надстроява, променя интериора на хотела по свой вкус. Така според специалистите се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя облика на хотела.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: