pixel

В ”Дружба” искат ново място за метростанция

метрото летище

Източник: dir.bg

С 200 метра в северна посока да бъде преместена спирката на метрото на бул. „Цариградско шосе“, така че да бъде удобна за жителите на квартал „Дружба“, поискаха представители на инициативата „Граждани за София“.

Те смятат, че метростанцията в „Младост“ 3, както и бъдещата спирка на метрото при летището също не са удобни за гражданите.

С подписка петнайсет хиляди души от квартала са се обявили „за“ преместването на станцията на „Цариградско шосе“, в подкрепа е създадена и група в „Фейсбук“ „Дружба“, заяви арх. Димитър Димитров – представител на инициативата, цитиран от БТА. Според него столичното метро като цяло е разположено ирационално, то е неефективно и не отговаря на реалните нужди на софиянци.

В отговор инж. Тодор Тодоров – представител на „Метрополитен“, ангажиран в подготовката за финансиране на проектите за метрото по ОП „Транспорт“ каза, че е абсолютно невъзможно да бъдат преместени спирки и съоръжения за паркиране на 1300 автомобили. Процедурата по одобрение на трасето на метрото е приключила и в 15-дневния срок не са постъпили жалби на граждани срещу трасето, съобщи Тодоров.

От „Граждани за София“ посочиха още, че Еврокомисията три пъти е отказвала финансиране на участъка на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до летището и от „Младост“ 1 до Бизнеспарка.
Това категорично не е вярно, заяви пред журналисти Тодоров. Напротив проектът е един от най-бързо одобрените от комисията, без въпроси и коментари, каза Тодоров.

От Инициативата поискаха международен одит в „Метрополитен“, защото според гражданите в дружеството „потъвали“ евросредства. Те поканиха кмета на столицата Йорданка Фандъкова на публична среща по проблемите на софийското метро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: