pixel

Грешки при полагане на топлоизолационните системи

фасадната повърхност

Отново буря и отново паднали фасади. За кой ли път Баумит алармира,  че проблемът с топлоизолирането е изключително сериозен. Тази строителна дейност се подценява, към нея се подхожда с пренебрежение. Контролът върху нея е сведен до минимум, а самите контролиращи явно не знаят какво да контролират.

Ще обърнем сериозно внимание на некачественото дюбелиране. Много често на нашите строежи се виждат така наречените на шега „дюбели-свидетели”, чието предназначение въобще не е да са на фасадата.

Как е правилно да се дюбелира?

Колко дюбела трябва да се поставят на м²- правилото за дюбелиране е мин. 6 дюбела на м²(специално разработени за фасада). Монтажът на дюбелите се извършва по точна Т – образна схема за експандиран пенополистирен и W- схема за плочи от минерална вата.  Задължително е  сгъстяването на дюбелите в крайните зони на фасадата, където ветровото натоварване е най-голямо.  Броят на дюбелите в тези зони се изчислява и зависи от височината и широчината на фасадната повърхност, но по правило е мин. 8 бр. на м². Дюбелирането е задължително, когато топлоизолацията се поставя върху мазилки или бетон.

Как се монтират дюбелите?

Дюбелирането става най-рано 24 часа след залепване на плоскостите. Извършва се задължително през лепилен слой, т.е. внимава се дюбелът да преминава през местата, в които плоскостта е залепена за стената. Дълбочината на анкериране на дюбела в носещата основа трябва да бъде най-малко 35 мм. Това, обаче, отново зависи от типа на дюбела и вида на основата. При набиването или навиването се внимава, главата на дюбела да потъне леко в толпоизолационната плоскост. Потъването се прави с цел, след шпакловане на главата на дюбела, същата да не стърчи и да пречи за равномерното полагане на шпакловката. По този начин след това се избягва и отбелязването на дюбелите върху вече готовата мазилка.

На пръв поглед, всичко до тук изглежда разбираемо и не твърде сложно. Ето какво се случва, когато тези правила не се спазват:

1. Липса на каквото и да било дюбелиране:

дюбелиране

2. Подбрани неподходящи и минимален на брой дюбели:

дюбели

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: