pixel

Да надстроим панелката

панел

Източник: fakti.bg

Възможно ли е или не санирането? Това е въпросът, който през последните години не само е на дневен ред, но и с течение на времето набира все по-голяма актуалност. Причината е повече от ясна, животът на панелките изтича, а на места дори изтече. Десетки хиляди собственици на панелни апартаменти преди години се втурнаха да „санират” апартаментите си с надеждата сметките за отопление и ток да спаднат поне с 50%. Много от тях останаха разочаровани след като видяха, че това не се случи. (ако има поевтиняване, то е около 10%-15%). В медиите започна да се тиражира израза „саниране на парче”, за което надълго и нашироко специалисти обясняваха, че не е ефективно. Като резултат модата „саниране на парче” почти отмина.

Днес вече мисленето е на друго равнище. Непрекъснато увеличаващите се сметки за парно и ток, принуждават собствениците на панелки да се обединят около идеята за цялостно саниране на сградата. Дали това обаче е възможно? Като един от реалистичните варианти за това е на собствениците на апартаменти да се предостави безвъзмездно земята под блока им, за да могат те да продадат въздуха над сградата с цел надграждане на един етаж. Апартаментите в него ще се продадат, а с парите ще се покрият част от разходите по цялостното саниране.

„Ако до началото на следващата година, държавата законово предприеме действия по предоставяне на собствеността на земята на собствениците на панелни жилища в жилищните комплекси, те ще могат да продават правото на строеж на въздуха за този допълнителен етаж. Специално за София минимум една трета от панелните сгради съм убеден, че ще има желание за закупуване на право на строеж или за изграждане на този допълнителен етаж. Със средствата, които собствениците биха акумулирали, ако те са собственици на земята, а аз мисля, че е логично да са и то безвъзмездно, това също би довело до 10%-15 % сваляне на сметката от тази продажба на правото на строеж и реализация на построени жилища на мансардния етаж” е мнението на Петър Диков, главен архитект на София, изразено на конференция посветена на енергийната ефективност в рамките на Българска строителна седмица, която се провежда в „Интер Експо Център” от 20 до 23 март в столицата.

Конструктори са изчислили, че натоварването няма да се повиши, тъй като таванската плоча се сваля и се изгражда лека конструкция. При 300 кв.м застроена площ и 8-етажна сграда, което прави разгъната площ от 2400 кв.м. Ако цената на квадратен метър енергийно обновяване е 150 лв., което е изключително минимална сума, това означава, че санирането на сградата ще струва 360 000 лв. Още 600 лв./кв.м ще са необходими, за да се изпълни надстройката от 300 кв.м. Получават се около 1600 лв./кв.м. Възниква въпросът, кой ще купи апартамент при себестойност на квадратен метър от близо 800 EUR, питат експерти?

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: