pixel

Най-плътно застроените крайбрежни райони в Испания

испания

Източник: fakti.bg

Нееднократно е ставало въпрос за инвестиционното цунами, което през последните десетилетия връхлетя испанското крайбрежие. Поредното доказателство за активната предприемаческа дейност е най-новият доклад на Грийнпис. Той показва какъв процент от първите 500 метра от морския бряг са били застроени в периода 1987-2005 г. 25% от постройките в посочената територия са се появили именно през този период. Най-активно са застроявани Валенсия, Балеарските и Канарските острови, сочат данните на международната правозащитна организация. В периода 1987-2005 г. крайбрежието на Кастельон е загубило 75% от пясъчната си ивица, а Валенсия – 71%. Най-много сгради по крайбрежието са били построени в Калпе (Аликанте), Калвия (Майорка) и Чиклана де ла Фронтера (Кадис).

Грийнпис иска да спре промените в Закона за крайбрежието, които ще дадат възможност на предприемачите да строят значително по-близо до морския бряг, отколкото в момента е позволено. Според природозащитници, строителството в непосредствена близост до морето е заплаха не само за околната среда, но и за хората, тъй като има опасност от наводнения. От Грийнпис призовават местните власти да създадат такъв модел на икономическо развитие и качествен туризъм, който да съхрани природните дадености.

Най-популярният район за придобиване на имот на испанското крайбрежие остава Аликанте, което несъмнено е основен фактор при избор на място за инвестиция от страна на предприемачи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: