pixel

Още 2 седмици тапа на „Хемус

хемус

Източник: trud.bg

Изграждането на пътен възел “Яна” от софийското околовръстно до началото на магистрала “Хемус” приключи вчера, но километричните тапи преди Долни Богров ще се образуват още поне две седмици.

В петък вечерта излизането от столицата в посока магистрала “Хемус” отнемаше около 2 часа. В събота по обед дори след пика в движението измъкването от задръстването отнемаше около един час. От началото на летния сезон тапите се образуват редовно в по-натоварените дни.

“От сряда нашите работници излизат от обекта и очакваме да дойде държавната приемателна комисия”, казаха вчера от фирма “Трейс”, която е водеща в консорциума, изграждащ 8,5-километровата отсечка от “Хемус”.

Според договора строителството трябва да приключи на 12 август, като фирмата има толеранс от още 3-4 денонощия заради дъждовните дни през тази година. Вчера например строителите имаха довършителни работи по два от по-малките пътни възли.

Отново по договор съоръжението трябва да влезе в експлоатация през септември 2013 г. “Трейс” вече е уведомила за приключването на строителните дейности пътната агенция и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която трябва да сформира комисия за приемане на обекта.

Не може да се предвиди колко време ще работи държавната приемателна комисия. За нас най-важното е да се издаде акт 15, защото с него ставаме собственици на новата отсечка. След това акт 16 ще се издаде, когато се отстранят евентуални пропуски и дефекти, казаха от пътната агенция. Обикновено приемането на подобни съоръжения трае около две седмици. Преди около месец се появиха съобщения, че пътната агенция е обещала отсечката да се пусне в експлоатация в средата на август. Пред “Труд” обаче от ведомството казаха, че вероятно някой е цитирал работници от обекта.

Стойността на пътния възел е 47,7 млн. лв. Той се финансира от оперативна програма “Транспорт” и бе изграждан в продължение на две години. С помощта на тази отсечка на практика се заобикалят Долни и Горни Богров, през които сега минава целият трафик за Северна България и се създават много конфликтни точки.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: