pixel

Магистралата до Гърция ще бъде готова през 2020 година

служебен премиер

Магистрала „Струма“ е основен приоритет за държавата, през следващия програмен период 2014 – 2020 приоритет ще бъде довършването на лот 3 – от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 – 2022 г.

Лот 4 на АМ „Струма” (от град Сандански до ГКПП „Кулата“) е квалифициран като високорисков и последната от редовните проверки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която е бенефициент по проекта, е показала, че на участъка няма нито техника, нито работници.
„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%”
„Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок”, призна министър Ангелкова.

В лот 3 се намира и 15,5-километровият тунел, който трябва да бъде изграден. „Разгледани са 8 варианта. Магистралата се намира в зона на „Натура“. Поради това, като екосъобразен вариант, е одобрен тунелът”, обясни транспортният министър. Така българите ще стигат до гръцката граница по магистрала най-късно до 2022 г. Дотогава проектът трябва да бъде изпълнен и участъкът въведен в експлоатация.
И АМ „Хемус” е основен приоритет, стана ясно от думите на Николина Ангелкова
Нейното завършване и въвеждане в експлоатация трябва да стане също най-късно до 2022 г., което се отнася за всички проекти, включени в оперативната програма. Индикативната стойност на магистралата е 780 млн. евро.
Ползващите я няма да плащат за период от седем години, защото проектът се финансира с европейски средства. В бъдеще обаче ще се разработи стратегия за таксуване по пътищата. Освен, че тунел под Шипка ще има, както увери министър Ангелкова, ще стане и трасето Видин – София, което в последните дни се превърна в обект на политически спорове, след като служебният кабинет извади пътя от приоритетите.

www.vesti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: