България е на 54-то място по конкурентоспособност в света

Конкурентоспособност

 Най-конкурентоспособната икономика в световен мащаб е тази на Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Финландия и Германия, сочи годишният доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум,цитиран от Ройтерс.

Успехът на швейцарската икономика, която е на първо място за шеста поредна година, се дължи на нейната ефективност, иновациите и макроикономическата стабилност. Швейцария обаче среща трудности при намирането на квалифицирани работници.
Едни и същи десет държави заемът първите десет места в глобалната класация за конкурентоспособност за трета година поред, сочи докладът на Световния икономически форум. В първата десетка на най-конкурентоспособните страни са още Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция.
От страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. най-добре позиционирана е Естония – на 29-то място. Други страни от ЕС като Румъния, Португалия и Латвия са подобрили позициите си. Същото се отнася и за Гърция, която от 91 се е придвижила на 81 място в световната класация. „Това показва, че приложените реформи са дали резултат“, коментира докладът. Китай се е изкачил с една позиция нагоре до 28-мо място, а Русия с цели 11 до 53-то място. Индия се е сринала с 11 позиции надолу до 71-во място и вече е най-слабо конкурентоспособна икономика в групата на бързоразвиващите се страни БРИКС. Бразилия е на 57-мо място.
 На последна позиция в класацията тази година е Гвинея.
Според доклада България заема 54-та позиция сред 144 изследвани държави, съобщиха за БТА от Центъра за икономическо развитие, който е партньор в България на базираната в Женева организация.
Оценките в доклада за глобалната конкурентоспособност са основани на оценка на институциите, инфраструктурата, здравеопазването и образованието, размерите на пазара и макроикономическата среда, пояснява Ройтерс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: