Летище София има нова кула за 15 млн. лева

кула

Източник: btvnews.bg

Летище „София“ е с нова кула за ръководство на полетите. Така аерогарата ще обслужва повече самолети дори и при лоши метеорологични условия.

Новата контролната кула на Терминал 2 се извисява на повече от 50 метра. Поне два пъти по- висока от старата, тя осигурява пълна 360-градусова видимост на ръководителите на полети към пистата.

Кулата и планираната за внедряване догодина система за контрол на наземното движение ще улесни безопасното обслужване при мъгла на повече излитащи и кацащи самолети за час.

С новия проект на летище „София” за увеличаване на капацитета на полосата ще се достигнат нива до 35 – 40 самолета на час.

Кулата е построена за една година е проектирана да издържи при сеизмична активност до 9 по Рихтер. Цената – 15 милиона заедно с оборудването.

Ръководителите на полети се хвалят, като я сравняват с кулата в Манчестър. Нейното проектиране е започнало заедно с това на нашата. Строежът обаче още не е завършен, а цената е 3 пъти по-голяма.

Сега старата и новата кула работят паралелно. От днес обаче полетите ще бъдат управлявани само от новото съоръжение.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: