Улиците на Ванкувър са покрити с рециклирана пластмаса

асфалт

Източник: greentech.bg

Според последния глобален доклад на Economist Intelligence Unit за това къде се живее най-добре, Ванкувър в Канада се класира на трето място в света. Неговият отпечатък върху околната среда в момента е „неустойчив“, но местните власти имат амбициозен план да променят това и да превърнат Ванкувър в най-зеления град в света до 2020 г. В помощ на този план наскоро се появи процес за топло нанасяне на пътна настилка, използвайки пластмасови отпадъци от сините контейнери за разделно събиране.

Екип от градски служители начело с Петър Бремнър и Джеф Маркович и GreenMantra от Торонто е разработил иновативна технология, която превръща 100% от употребената от потребителите пластмаса във вакса, която може да се добави към горещия асфалтов микс.

„Горещият асфалтов микс не е нова технология. Това, което е уникално в нашия процес, е използването на вакса, извлечена от рециклирана пластмаса“ – каза Карин Магнусон от отдела за инженерни услуги на Ванкувър. „Ние използваме топъл асфалтов микс от 2008 г. насам, като тестваме различни видове добавки, предназначени за намаляване на вискозитета, за да направим полагането по-лесно при по-ниски температури. Сега имаме три улици, павирани с този асфалтов микс“.

„Миксът е с дебелина 19 мм и с 20% регенерирана асфалтова настилка и вакса, получена от сините контейнери за пластмасови отпадъци“ – обясни Маркович. „Температурата на полагане е намалена от типичната 160 градуса Целзий на 12 градуса, което води до значително намаляване на вредните емисии в завода.“

Освен това новият процес носи и 20% икономии на газта, използвана за нагряване на сместа в завода.

Управата на Ванкувър казва още, че има потенциал за допълнително смилане и повторно използване на настилката, тъй като ваксата помага за предотвратяване на стареенето на асфалтените масла.

Смесването при по-ниски температури пък дава възможност за увеличаване на използването на рециклиран асфалт.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: