pixel

Конкурсът „Сграда на годината“ връчи наградите за 2012 г.

сграда

Източник: propertyindex.bg

На 12 декември за единадесети пореден път в София бяха раздадени наградите в Националния конкурс „Сграда на годината“.

26-членното жури с председател заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев отличи новопостроени и възстановени през настоящата година сгради в 12 различни категории. Тази година е факт тенденция към увеличаване на сградите със социална функция: болници, училища, спортни сгради, музеи.

Официалната церемония по награждаването бе открита от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е патрон на конкурса.

За да се отдаде заслужено признание на градското развитие и възстановяване, за първи път бе учредена нова категория „Градска среда“. Две награди за принос в развитието на градската среда бяха връчени на: 12-те метростанции от най-значимия инфраструктурен градски проект – метрото в София и на реконструкцията на Южния парк. Наградите получиха кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Софийския метрополитен Стоян Братоев. Министър Павлова връчи награди на екипите, които реализираха метростанциите от втори метродиаметър.

Наградата за най-мащабен инвестиционен проект с уникална концепция в сферата на културата, образованието, здравеопазването и спорта бе присъдена на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

В категория „Сгради спорт“, победител е Спортен комплекс „Камчия“. Още една специална награда в същата категория журито присъди на Спортен център „Гнездо на орли“ в Разград – за регенерация, иновативни решения и значим социален ефект.

В категория „Обществени сгради с бизнес предназначение“ победител е Офис сграда 2 от София еърпорт център – първата в България сграда с търговско предназначение, сертифицирана по системата за екологично строителство LEED. Сграда А2 е победител и в категорията „Зелени сгради“.
В категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение“ журито присъди и една специална награда на Urban Model – за оригинална архитектурна идея и умело вписване в средата.

В категория „Производствени сгради“ всички кандидатури се откроиха с принос за икономическото и социалното развитие на съответните региони и получиха почетни грамоти. Наградата „Сграда на годината“ в тази категория получи фабриката за сладкарски изделия „Престиж“.

Наградата в категория „Сгради култура“ бе връчена на трезора на Панагюрското съкровище.

Победител в категория „Корпоративни и административни сгради“ е сградата на централното управление на „Алфа Банк“. В тази категория бе връчена и специална награда за сградата на Централното управление на банка ДСК за реставрация и адаптация на архитектурен паметник на културата за съвременни функции.

В категория „Сгради образование“ победител е Англо-американското училище. За устойчивия подход, използван при строителството, който способства за намаляване на въздействието на сградата върху околната среда. Училището бе номинирано и в категорията „Зелени сгради“.

„Арт Грийн“ спечели в категорията „Жилищни сгради“ благодарение на завършената градоустройствена концепция, осигуряваща не само жилища, а и обществени пространства и зелени площи на една от най-оживените софийски улици „Оборище“.

В категорията „Хотели и ваканционни селища“ победител е вилно селище „Геша Вю“ – за прецизния отговор, който дава на нуждите на курортите от повече обществени пространства и зелени площи и ненатрапчиво присъствие в околната среда.

Наградата „Сграда на годината“ в категория „Сгради здравеопазване“ получи болница „СофияМед“ заради новаторското съчетаване на социално предназначение, съвременна архитектура и високотехнологично оборудване.

Победител в категорията „Търговски сгради“ е „Галерия Бургас“ – мултифункционален търговско-развлекателен комплекс, който е единственият у нас търговски център сертифициран по стандарта LEED.

Административната сграда на „Станилов“ стана Сграда на публиката. Тя бе избрана с над 1100 гласа в онлайн гласуването, в което участваха над 5000 души.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: