pixel

Кърджали с награда за „Най-зелен град в България

 зелен град

Източник: vesti.bg

Община Кърджали спечели поощрителна награда в надпреварата за най-зелен град в България с участието си с реализираните проекти и обновени паркове Градска градина, парковете „Горубсо“, „Простор“, както и с новия зелен символ на града – проектът „Изграждане на парк „Арпезос – север“ и „Бизнес парк“, предаде репортер на БГНЕС.

Този проект разрешава един от важните градоустройствени проблеми – конверсия и социализиране на бившите казармени терени и обекти, които са преобразени по-възможно най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около река Арда, която разделя града на две части. Осигурява се достъпна и привлекателна градска среда за жителите. Парковата инфраструктура отговаря на най-модерните европейски изисквания. Общината обмисля разширяване на проекта и начини за финансиране.

Община Димитровград  също получи поощрителна награда, като кандидатства с реализирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки под мотото „За приветлива градска среда“. Целта на конкурса бе подобряване и опазване на градската среда, подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства и ангажиране на гражданите в опазването на зелените площи и декоративната растителност.

През тази година в Димитровград са били внесени 22 проектни предложения на граждани и след разглеждане от комисия, 10-те най-добри са одобрени за финансиране. Всеки един от класираните проекти е получил целево финансиране до 5 000 лева. Градът участва в миналогодишната кампания с инициативата по създаването на „Алея на новия живот“.

Надпреварата за „Най-зелен град в България“ е част от националната кампания на МОСВ „Зелена България“, финансирана от ОП „Околна среда 2007- 2013 г. Президентът Росен Плевнелиев, министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчиха призовете на специално организирана церемония в музея „Земята и хората“ в столицата.

За втора поредна година МОСВ стартира националната кампания „Зелена България“. Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините бяха един от основните критерии при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град“. Между тях бяха отличени по един град в 6 категории според броя на населението в съответната община. София и Кочериново взеха приза „Най-зеленият град“, съответно за най-голям и най-малък град по брой население. Другите наградени общини са Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня.

Наградите „Зелен град“ са част от кампанията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“, които тази година се осъществяват съвместно с кампанията на МОСВ „Зелена България“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: