pixel

Търговете са основен проблем на европроектите

търгове

Обществените поръчки остават основен проблем, заради който на получателите на евросредства се налагат финансови санкции. Около 80% от грешките, водещи до санкции, са заради тръжни процедури.

В останалите около 20 на сто причините са завишаване на разходите за консултантски, лекторски услуги или възнаграждения.

Това съобщи Добринка Михайлова, изпълнителен директор на агенция “Одит на средствата от Европейския съюз” по време на конференция за оползотворяването на европарите.

Михайлова препоръча управляващите оперативните програми да опростят контрола над европроектите, тъй като бил прекалено тежък, но неефективен.

Препоръки за опростяване на управлението на евросредствата дадоха и от Сметната палата. Според нейния шеф Валери Димитров прекалено много органи ръководят европари, имат различни изисквания, а функциите им дори си противоречат. Проблем е и текучеството, както и липсата на капацитет на служителите.

Досега Сметната палата не е изпращала на прокуратурата доклад, свързан с европарите. Валери Димитров допълни, че годишно 5 – 10% от около 200 доклада на одиторите стигат до държавното обвинение заради съмнения за престъпление.

Шефът на Сметната палата нямал информация някой от сигналите да е завършил с присъда.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: